Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Έλρικ του Μελνιμπονέ

"Για δέκα χιλιάδες χρόνια, η μυθική αυτοκρατορία του Μελνιμπονέ διαφέντευε ολόκληρο το γνωστό κόσμο. Ο Έλρικ, ο 428ος αυτοκράτοράς της, ανεβαίνει στον Ρουμπινιένιο Θρόνο καθώς αυτή η εποχή φτάνει στο τέλος της. Εκφυλισμένη και αποδυναμωμένη, η φυλή του συνεχίζει να κρατά ανείπωτα μυστικά και να ονειρεύεται παλιά μεγαλεία. Ο ίδιος ο νεαρός αυτοκράτορας μοιάζει να είναι ένα καθρέφτισμα αυτής της φυλής: αδύναμος, ασπρομάλλης, φιλάσθενος, ζει μονάχα χάρη στα μαγικά φίλτρα και τα σπάνια βότανα που τον διατηρούν στη ζωή. Κι όμως, άθελα του, είναι προορισμένος από τη Μοίρα να κρατήσει στα χέρια του το πεπρωμένο ολόκληρου του κόσμου. Φιλόσοφος και ιδεαλιστής, θα αναγκαστεί να γίνει ένας δαιμονισμένος φονιάς, που θα καταλήξει να καταστρέψει όλους όσους αγαπάει μαζί με όλους όσους μισεί. Μια τραγική ιστορία πικρής αγάπης και γλυκού μίσους, ονειρικών κόσμων και εφιαλτικών διαστάσεων, αγγελικών πλασμάτων και καταχθόνιων δαιμόνων, πόνου αίματος και πάθους."
Το παραπάνω κείμενο υπάρχει, ως σύνοψη, στη τελευταία σελίδα του βιβλίου που αγόρασα πρόσφατα, ο "Έλρικ του Μελνιμπονέ" του Άγγλου συγγραφέα Μάικλ Μούρκοκ. Δεν θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα τον κόσμο του Έλρικ. Ο πιο διάσημος αντί-ήρωας της λογοτεχνίας του φανταστικού διαφέρει πολύ από τα πρότυπα ηρώων που συναντά κανείς σε τέτοια μυθιστορήματα. Αδύναμος σωματικά, σε ένα ρόλο που σιχαίνεται (αυτόν του αυτοκράτορα), μηδενιστής αλλά και αναζητητής του ορισμού της ηθικής, χωρίς όμως ο ίδιος να την εφαρμόζει πάντα στη ζωή του, ερωτευμένος με τη Σίμοριλ, για την οποία είναι ικανός να θυσιάσει τα πάντα αλλά και ρεαλιστής και κυνικός, ένας πολύπλοκος χαρακτήρας. Το ίδιο το σύμπαν που δημιουργεί ο Μούρκοκ εξουσιάζεται από τη δύναμη της ειρωνείας και μπορεί να χαρακτηριστεί ως περίπλοκο καθώς διαφεντεύεται από τους Θεούς τη Τάξης και του Χάους χωρίς όμως αυτοί να ταυτίζονται με το Καλό και Κακό αντίστοιχα.
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω κάτι που παρατήρησα διαβάζοντας το πρώτο βιβλίο του έπους του Μάικλ Μούρκοκ. Ο αμερικάνος συγγραφέας, Ρ. Α. Σαλβατόρε, έχει δανειστεί πολλά στοιχεία (σε σημείο... παρεξηγήσεως) από τον Έλρικ και τον κόσμο του και τα έχει ενσωματώσει στο δικό του διάσημο ήρωα, τον Ντριζτ Ντο Έρντεν, και τον κόσμο των "Βασιλείων της Λήθης".
(εικόνα: Chris Achilleos, ο Elric, εξώφυλλο του βιβλίου)