Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη;

Ένα σύμπαν πριν από το σημερινό σύμπαν: Στοιχεία ενός προηγούμενου σύμπαντος μέσα στο σημερινό σύμπαν επιδιώκουν ν' ανιχνεύσουν φυσικοί επιστήμονες και να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του χρόνου πριν από το Bing Bang, την Μεγάλη Έκρηξη. Σ' αυτή τη διαπίστωση κατέληξαν οι επιστήμονες μετά από σχετική έρευνα πάνω στην εξασθενημένη μικροκυματική ακτινοβολία (CMB), ουσιαστικά η ακτινοβολία που εξέπεμπε το νεαρό σύμπαν σε ηλικία μόλις 400.000 ετών. Το μοντέλο που επεξεργάζονται οι επιστήμονες ενδεχομένως να εξηγήσει για ποιο λόγο ο χρόνος προχωράει μπροστά σε ευθεία γραμμή, από το χθες στο σήμερα.
Το CMB είναι κατάλοιπο ακτινοβολίας που κατακλύζει ολόκληρο το σύμπαν και θεωρείται το πλέον καθοριστικό αποδεικτικό στοιχείο του Bing Bang. Παρότι το CMB είναι μία «ομαλή» ακτινοβολία, το 1992 ο δορυφόρος Cobe ανακάλυψε μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι είναι στρώματα από τα οποία προέκυψε η σημερινή γαλαξιακή σκόνη. Η καθηγήτρια Αντριέν Έριτσκεκ και οι συνάδελφοί της από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), πιστεύουν ότι αυτές οι διακυμάνσεις περιέχουν στοιχεία ότι το «δικό μας» σύμπαν προέκυψε ως φούσκα που ξέφυγε από το προηγούμενο σύμπαν.
Το μοντέλο προτείνει πως ένα διάστημα μπορεί να δημιουργηθεί ξαφνικά από το προφανώς κενό σύμπαν. Παρότι το νέο σύμπαν θα δημιουργηθεί μέσα στο σημερινό σύμπαν, το γεγονός αυτό δεν θα γίνει με κάποιον θεαματικό τρόπο. Ένα σύμπαν θα μπορούσε να σχηματισθεί μέσα σε αυτό τον χώρο και δεν θα καταλάβουμε τίποτα» επεσήμανε ο Σιν Κάρολ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η ιδέα για τη θεωρία δεν προήλθε από την προσπάθεια να εξηγήσουν τη δημιουργία του σύμπαντος με το Bing Bang πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά μία προσπάθεια για να εξηγήσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Φυσικής, γιατί ο χρόνος κινείται προς μία κατεύθυνση.
Οι νόμοι της Φυσικής σε μικροσκοπικό επίπεδο, είναι αναστρέψιμοι και όμως όπως σχολίασε ο καθηγητής Κάρολ, «κανείς δεν μπερδεύεται για το τι είναι χθες και τι είναι σήμερα». Οι φυσικοί επιστήμονες έθεταν αυτή την μονομερή κίνηση, γνωστή ως «τόξο του χρόνου» ως έναν φυσικό κανόνα γνωστό ως δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, που επισημαίνει πως το σύστημα κινείται από την τάξη στην αταξία. Ο δεύτερος κανόνας δεν μπορεί να παρακαμφθεί, όμως ο κ. Κάρολ τονίζει πως βασίζεται πάνω στην εικασία ότι το σύμπαν ξεκίνησε τη ζωή του με τάξη. Στην παρουσίαση που έκανε η ομάδα αστρονόμων του Caltech, εξήγησαν ότι δημιουργώντας μία Μεγάλη Έκρηξη στον κρύο χώρο μέσα σ' ένα προηγούμενο σύμπαν, ένα νέο σύμπαν ξεκινάει τη ζωή του σε μία οργανωμένη κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν η φαινομενική κατεύθυνση του χρόνου.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Κάρολ προτρέπει τους κοσμολόγους να διευρύνουν τους ορίζοντές τους: «Έχουμε μάθει να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει χρόνος πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη, ενώ θα έπρεπε να λέμε ότι δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε οτιδήποτε και αν υπήρχε κάτι, τι ήταν αυτό».
Εάν λοιπόν η ομάδα του Caltech έχει δίκιο, τότε έχουμε ήδη την πρώτη πληροφορία για το τι υπήρχε πριν από το δικό μας σύμπαν.
(πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC)