Ο Χριστός φέτος γεννήθηκε στη γέφυρα

Διάβασα σήμερα ένα πολύ καλό άρθρο του Νίκου Γ. Ξυδάκη στο site της Καθημερινής σχετικά με μια επιστολή που έστειλαν οι ιερείς της Άρτας όπου αναφέρονται στους μετανάστες που έμεναν σε ένα πτηνοτροφείο και παραλίγο να καούν την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν εμείς διασκεδάζαμε στα ρεβεγιόν. Αναδημοσιεύω μέρος του άρθρου:

«Ο Χριστός φέτος γεννήθηκε στη γέφυρα» – έτσι τιτλοφόρησαν την ανοιχτή επιστολή προς τη χριστιανική κοινότητα της Αρτας οι ιερείς, μετά την παρ’ ολίγον τραγωδία σε εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο, όταν παραμονές Χριστουγέννων 120 Ρουμάνοι εργάτες που ζούσαν εκεί σε άθλιες συνθήκες κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί.
«Ποιο χριστιανικό έθνος και ποια ορθόδοξη Ελλάδα;» αναρωτιούνται. «Αρκεί να είσαι λίγο τσακάλι και έχεις όλο τον κόσμο στα πόδια σου. Τέτοια τσακάλια εκμεταλλεύονται την ανάγκη αυτών των ταλαίπωρων...». Η σκληρή διαπίστωση των ιερέων βλασταίνει στη σκληρή πραγματικότητα, στην αναλγησία και την υποκρισία της κοινωνίας των πρώην φτωχών, των νυν χορτάτων, των αυτάρεσκων Ελληναράδων, των ζηλωτών κερδοσκόπων, των αναιδών χλιδομεσαίων.
Εχει πολλαπλή αξία η φωνή των ιερέων. Οχι μόνο διότι επιχειρούν μια οδυνηρή ανανοηματοδότηση της εκκλησίας, του γεγονότος της εκκλησίας, του γεγονότος της κοινοτικής ζωής και της εν κοινωνία αλληλεγγύης, μια επαναφορά στις ρίζες της ανθρώπινης συνθήκης εντέλει, αλλά και διότι τολμούν να τα βάλουν με τους ενορίτες τους, με το ποίμνιο, χωρίς να χαϊδεύουν αυτιά, χωρίς να κολακεύουν τον λαό. Δεν μιλούν στον λαό, μιλούν στους ανθρώπους, στα πρόσωπα, σε όσους μπορούν ακόμη να νιώσουν το βάρος της δικής τους ευθύνης.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ και μετά να ασχοληθείτε με τα porno της ΝΔ, τα κουτσομπολιά, τη μπάλα, τα gadget, τα αυτοκίνητα, τις λαμογιές, τον μικρόκοσμό σας. Δεν βγάζω τον εαυτούλη μου απ' έξω, κι εγώ το ίδιο θα κάνω. Επιπλέον θα νιώθω ότι έχω κάνω και το "χρέος" μου επειδή απλώς το δημοσίευσα στο blog. Χμ...

Διαβάστε επίσης:

Τέννεσι Ουίλιαμς - Γυάλινος κόσμος (απόσπασμα)