Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Ο θεσμός της εκκλησίας (written by Π. Β.)

Βεβαίως και εμπορευματοποίησαν την εκκλησία οι ανώτεροι κληρικοί κάνοντάς την σκαλοπάτι για εξουσία και για άσκηση ποικίλης πίεσης. Βεβαίως και τα θεία μυστήρια του Χριστιανισμού έγιναν από την εκκλησία προϊόντα με τιμή αγοραπωλησίας και έχασαν το χαρακτήρα αγάπης. Βεβαίως και υπάρχουν (πάντοτε υπήρχαν) πολύ «χαριτωμένοι» άνδρες μέσα στην εκκλησία, ακόμη και στο Άγιο Όρος. Βεβαίως και ο Αρχιεπίσκοπος είχε καταντήσει κοινός showman, από ένα σημείο και μετά. Βεβαίως και προκάλεσε το κοινό αίσθημα η ταχύτητα, με την οποία βρέθηκε το μόσχευμα και η ταχύτητα με την οποία πήγε στο εξωτερικό. Βεβαίως, ακόμη, -και έρχομαι κοντά σου- υπήρξε και Βυζαντινός Αυτοκράτορας που κατέστρεψε με μένος αρχαίους ναούς, πραγματικά αριστουργήματα, και εφάρμοσε ωμά και κυνικά το δόγμα κυριολεκτικά «….. ή χριστιανός ή μάχαιρα…» (δεν πρόκειται να σου πω ποιος είναι, κατηγόρησέ με για ανιδιοτέλεια, δεν με νοιάζει). Και όλα αυτά στα λέω εγώ που φοίτησα για μερικά φεγγάρια στη Θεολογική Σχολική του ΑΠΘ.

Εντούτοις δεν είναι μόνο αυτά ή καλύτερα είναι και αυτά, αλλά είναι ελάχιστα μπροστά στα άλλα, που είναι υπέροχα: Είναι το ογκωδέστατο πνευματικό έργο που επιτελεί η εκκλησία και πολλοί ταπεινοί ιερείς. Είναι η διδασκαλία της αγάπης του Χριστού. Είναι -βλέποντας το χριστιανισμό σαν φιλοσοφικό ρεύμα και μόνο- οι λύσεις που δίνει ο Χριστιανισμός σε όλα τα προβλήματα και ερωτήματα της ζωής (αυτό σε αφορά). Είναι και η πρώτη μετά την εκλογή του συνέντευξη που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος στον Τ. Κουίκ (μάλλον…), στη οποία αυτός είπε ότι πρώτος αμαρτωλός είναι ο ίδιος και το πόσο δύσκολο είναι η ζωή των θεραπόντων του Χριστού, με αποτέλεσμα να υποπίπτουν σε μεγάλα σφάλματα. Είναι και οι μεγάλες φιλανθρωπίες και τα νοσοκομεία και τα βοηθήματα που προσφέρει στους πάσχοντες η εκκλησία. Είναι και η μέγιστη συμβολή για τον διαφωτισμό του Έθνους (κυρίως από τον χαμηλότερο κλήρο) κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Είναι και ο λαμπρός, ο συνεχόμενος αγώνας των κληρικών για να κατισχύσει το πνεύμα της σάρκας. Είναι και πολλά άλλα που, αν τα καταγράψω, θα γίνω βαρετός…

Και επαναλαμβάνω πάλι και σε σένα dreamon και στους ομοίους σου: Την προηγούμενη συνέντευξη δεν την είδες; Γιατί βλέπεις μόνο τα άσχημα της εκκλησίας; αυτά είναι τα ελάχιστα! Μήπως υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αμφισβήτηση για την αμφισβήτηση, κατηγορία για την κατηγορία, ελλείψει σοβαρών επιχειρημάτων; Μήπως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κακό στη χώρα προσπαθώντας να ξεριζώσουν την χριστιανική πίστη από τη συνείδηση των Ελλήνων; Γιατί τέτοιος πόλεμος για την εκκλησία; Από ανθρώπους αποτελείται, όχι από αγγέλους… Και μην λες ότι δεν σε ενδιαφέρουν τα καλά της εκκλησίας και του Χριστιανισμού και ότι συ θα στηλιτεύεις μόνο τα κακώς κείμενα και ό,τι προκαλεί… μα ψέγεις συγκρίνοντας τα κακώς κείμενα με τα καλώς κείμενα της εκκλησίας, τα οποία λες ότι δεν σε ενδιαφέρουν... Καταλήγοντας, εκτιμώ ότι πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός στις κρίσεις σου, με λιγότερα ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ, με ευρύτητα πνεύματος και με σφαιρική αντίληψη.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία Π.Β.

ΥΓ1: Θεωρώ πως το θέμα εξαντλήθηκε από την πλευρά μου και δεν θα επανέλθω με σοβαρά σχόλια.

ΥΓ2: Ποίμνιό μου αγαπητό, αγαπητοί επισκέπτες του Μαγικού Αυλού επιτέλους επέστρεψα σ’ αυτό το αιρετικό site με κείμενο!!!