Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Η σημασία της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Μετά από απουσία σχεδόν μια βδομάδας από την ελληνική μπλογκόσφαιρα (να 'ναι καλά οι εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που μας έκαναν άνω κάτω με την αυθαίρετη χρήση ενός δημόσιου αγαθού για δικός τους όφελος, δηλ. το βουλευτιλίκι) επιστρέφω με μια αναφορά σ' ένα ενδιαφέρον άρθρο της Δώρας Αντωνίου, στην κυριακάτικη Καθημερινή, σχετικά με τα Σκόπια και την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Αναδημοσιεύω τη τελευταία παράγραφο:
Παράλληλα, η συμφωνία για το θέμα της ονομασίας και η ένταξη στο ΝΑΤΟ δείχνει να αναδεικνύεται από το αλβανικό στοιχείο ως κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας της χώρας. «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι τόσο σημαντική που θα μπορούσατε να δώσετε στη χώρα ακόμα και όνομα αναψυκτικού», φέρονται να είπαν εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων στους εκπροσώπους της σλαβομακεδονικής ηγεσίας. Επισήμως, ο επικεφαλής του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών», Μεντούχ Θάτσι, δήλωσε προχθές ότι «Η εθνική τους ταυτότητα είναι περισσότερο σημαντική γι' αυτούς (τους Σλαβομακεδόνες), αλλά η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. είναι πολύ πιο σημαντικά για εμάς». Ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, του DUI, Ξεβάτ Αντέμι, δήλωσε ότι «η ευρωατλαντική προοπτική της χώρας απειλείται από τον καθυστερημένο ρομαντικό εθνικισμό ορισμένων ηγετών της πολιτικής ελίτ». Το αλβανικό στοιχείο θεωρεί ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει περισσότερα δικαιώματα και αναγνώρισή τους ως ισότιμους εταίρους σε μια πολυεθνική κοινωνία.
Ωραία, αυτοί βρίσκονται με τη πλάτη στο τοίχο και εμείς δεν μπορούμε να πετύχουμε το αυτονόητο: την προστασία της ιστορίας μας. Άξιοι οι πολιτικοί μας...
Καφές έτοιμος οπότε ας διαβάσω τώρα τι μου γράψατε τη βδομάδα που "έλειπα" και ας σεργιανίσω (πάντα μου άρεσε αυτή η λέξη!) στη μπλογκογειτονιά μας αυτό το συννεφιασμένο κυριακάτικο μεσημέρι (sic).