Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Τα 25 έκλεισε το CD

Την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, το CD έκλεισε τα 25 του χρόνια. Ήταν 17 Αυγούστου του 1982, όταν η Royal Philips Electronics κατασκεύασε το πρώτο CD στο εργοστάσιό της στο Langenhagen, έξω από το Ανόβερο. Η Philips συνεργάστηκε με τη Sony για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των CD. Από το 1979 οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχεδιάσουν το νέο ψηφιακό δίσκο.

Την επόμενη χρονιά λήφθηκαν οι περισσότερες αποφάσεις, όπως αυτή σχετικά με τη διάμετρο του δίσκου. Η αρχική χωρητικότητα ορίστηκε στη μία ώρα μουσικού περιεχομένου, για την οποία επαρκούσε δισκάκι διαμέτρου 115 χιλιοστών. Όμως, τελικά οι δύο εταιρείες αύξησαν τη χωρητικότητα στα 74 λεπτά, ώστε να χωράει ολόκληρη η 9η συμφωνία του Μπετόβεν σε ένα δίσκο.

Τον Ιούνιο του 1980 προτάθηκε από τις Philips και Sony το νέο πρότυπο, γνωστό και ως "Red Book", το οποίο περιλάμβανε τις τεχνικές προδιαγραφές για τα πρότυπα των CD και CD-ROM. To εργοστάσιο της Philips στην Γερμανία, όπου τυπώθηκε το πρώτο CD, ήταν της Polygram, η οποία την εποχή εκείνη ανήκε στην Philips. Το CD εκείνο ήταν το άλμπουμ "The Visitors" των Abba. Τα πρώτα CDs και CD players διατέθηκαν αρχικά στην Ιαπωνία το Νοέμβριο του 1982 ενώ οι αγορές τις Ευρώπης και της Αμερικής ακολούθησαν το Μάρτιο του 1983.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια έχουν πουληθεί περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια CD παγκοσμίως.

(Πηγή: VNUnet)