Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Solomon Kane


Ο Solomon Kane, ένας Άγγλος πειρατής, ενώ λεηλατεί μια πόλη των Σαρακινών, δέχεται επίθεση από τον Satan's Reaper, έναν άγγελο θανάτου που τον ενημερώνει ότι η ψυχή του ανήκει στην Κόλαση. Τρομαγμένος εγκαταλείπει το βίαιο παρελθόν του και καταφεύγει σε ένα μοναστήρι. Μόνο που ο ηγούμενός του τον αναγκάζει να φύγει (είτε από θείο όραμα είτε από φόβο - δεν προσδιορίζεται καλά) και τον ήρωα περιμαζεύει μια οικογένεια Πουριτανών. Όταν όμως ληστές (καθοδηγούμενοι από έναν σατανικό μασκοφόρο καβαλάρη) σκοτώνουν τον πατέρα και τους γιους της και απαγάγουν την κόρη, ο ήρωας ξαναπαίρνει τα όπλα για να τη σώσει αντιμετωπίζοντας ανθρώπους και δαίμονες. link

Είναι μια προσπάθεια βασισμένη σε ήρωα του Robert E. Howard (δημιουργό του Conan) ευρωπαϊκής παραγωγής και αναμένεται να γίνει τριλογία. Καθαρά μια ταινία για τους λάτρεις του dark fantasy. Θα τους ικανοποιήσει σε αναπάντεχα υψηλό βαθμό αλλά θα αφήσει αδιάφορους όσους δεν είναι οπαδοί του είδους.

Αυτό που σε κερδίζει με τη πρώτη ματιά είναι τα πανέμορφα, παγωμένα, σκοτεινά και ατμοσφαιρικά τοπία της Τσεχίας όπου γυρίστηκε η ταινία. Σε βάζουν στο κλίμα απόγνωσης και κυριαρχίας του κακού. Ο James Purefoy μέτριος ως Solomon Kane αλλά, νομίζω, δεν περιμένει κανείς οσκαρικές ερμηνείες σε ταινίες του είδους. Βέβαια αν ήταν στη θέση του κάποιος καλύτερος ηθοποιός θα είχε κερδίσει πολλούς πόντους το φιλμ του Michael J. Bassett. Το σενάριο τυπικό του είδους χρησιμοποιεί αρκετά κλισέ αλλά δεν παρασύρεται στη προχειρότητα και την απλοϊκότητα όπως πολλά άλλα που έχουν παρόμοιο θέμα.

Μου έμεινε η εντυπωσιακή σκηνή που ανοίγει η ταινία όπου ο Kane έρχεται αντιμέτωπος με τον Άγγελο του Θανάτου. Νόμιζα πως είχα βάλει κατά λάθος να παίξω το Diablo II!

βαθμολογία 6/10