Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2006

Political Correctness

Το Λονδίνο φέτος γιορτάζει από κεκτημένη ταχύτητα και όλα αυτά στο όνομα μιας ακραίας Πολιτικής Ορθότητας, τόσο εντυπωσιακά ριζωμένης πλέον στο συλλογικό συνειδητό της Βρετανίας, ώστε η αναφορά στην έννοια να γίνεται με τα αρχικά γράμματα της φράσης: PC (Political Correctness).
Το 2006 στη Βρετανία σημαδεύθηκε εκτός από τη συζήτηση για το τέλος της εποχής Μπλερ και από τη δημόσια αντιπαράθεση για το ρόλο των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη βρετανική κοινωνία, ιδίως αυτής των μουσουλμάνων. Δεν είναι τυχαίο ότι μια άλλη αγαπημένη έννοια των Βρετανών, η "πολυπολιτισμικότητα" αντικαταστάθηκε σταδιακά από αυτήν της "κοινωνικής ενσωμάτωσης". Στο πλαίσιο αυτό από νωρίς διατυπώθηκε η άποψη ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων προσβάλλει τους μη-χριστιανούς.
Έτσι, προκρίθηκε η επένδυση των εορτών με εικόνες μικρότερης πολιτισμικής και θρησκευτικής σημασίας. Η συζήτηση έφτασε μέχρι το σημείο να προταθεί η αντικατάσταση των Χριστουγέννων από την εορτή του Winterval, υβρίδιο που προκύπτει από τη σύνθεση των αγγλικών λέξεων "χειμώνας" και "διάλειμμα".
Διαβάστε περισσότερα στον Σκάι