Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006

«Σβήνουν» το ΑΣΕΠ

Ενδιαφέρον το (παλιό) δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας σχετικά με το ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στη ΔΕΗ (το θυμήθηκα τώρα λόγω του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών):
Καζάνι που βράζει το ΑΣΕΠ με αφορμή την προκήρυξη για την πρόσληψη 2.035 ατόμων στη ΔΕΗ και βασική αιτία την «αμαρτωλή» προφορική συνέντευξη που εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά στον δούρειο ίππο των γαλάζιων προσλήψεων στο Δημόσιο. Τα μέλη του ΑΣΕΠ βρίσκονται σε δίλημμα για το αν θα εγκρίνουν τις συγκεκριμένες προκηρύξεις. Η προφορική συνέντευξη εξελίσσεται σε θεσμό για τις περισσότερες ΔΕΚΟ, είτε αυτές ανήκουν αμιγώς στο Δημόσιο είτε όχι, και οι προθέσεις των διοικήσεων είναι να εφαρμόζεται με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς την παρουσία μελών του ΑΣΕΠ στις επιτροπές προσλήψεων και ενισχυμένη βαθμολογία που «μηδενίζει» τίτλους σπουδών και προϋπηρεσίες. Ετσι, το ΑΣΕΠ και τα μέλη του βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να εγκρίνουν τις προκηρύξεις υπογράφοντας στην ουσία την αυτοκατάργησή τους ή όχι εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μια κομβική επιλογή της κυβέρνησης.
Ηδη τα γεγονότα στο ΑΣΕΠ έχουν ως εξής: στις 15 Νοεμβρίου στη Μικρή Ολομέλεια του Σώματος δόθηκε το πράσινο φως στην προκήρυξη της ΔΕΗ για την πρόσληψη 2.035 ατόμων με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε πραξικοπηματική και ακυρωτική της ίδιας της λειτουργίας του ΑΣΕΠ από μερίδα των μελών του Συμβουλίου, που εμφανίζεται διχασμένο στο αν έπρεπε ή όχι να δοθεί έγκριση στη συγκεκριμένη προκήρυξη. Ηδη αρκετά (και πάντως περισσότερα από το 1/3 του συνόλου που απαιτείται) έχουν συγκεντρώσει υπογραφές και ζητούν εγγράφως να συγκληθεί η Μείζων Ολομέλεια για να συζητηθεί το θέμα, διαφορετικά απειλούν να παραιτηθούν.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ