Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Death Note

Στο Death Note παρακολουθούμε την ιστορία ενός νεαρού ιδιοφυούς μαθητή, του Light, που βρίσκει τυχαία ένα μαύρο σημειωματάριο. Πρόκειται για το Death Note ενός Shinigami (θεός του Θανάτου) με το όνομα Ryuk και οποίος το έριξε σκόπιμα στη γη. Το "τετράδιο του θανάτου" δίνει τη δυνατότητα στο κάτοχο του να οδηγήσει στον θάνατο οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί γράφοντας απλώς το όνομα του θύματος στο σημειωματάριο. O Light, ανακαλύπτοντας τη δύναμη του τετραδίου, αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη στη σύγχρονη σάπια & ανήθικη κοινωνία της Ιαπωνίας αλλά και του κόσμου όλου. Αρχίζει να σκοτώνει εγκληματίες που βλέπει στα δελτία ειδήσεων και στο ίντερνετ. Κάπου εκεί αρχίζει να χάνει την αυτοκυριαρχία του και αναπτύσσει ιδέες για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου, δίκαιου και ηθικού, στον οποίο ο ίδιος θα είναι ο υπέρτατος κριτής και ο Θεός του.
Στο μεταξύ, οι παράξενοι θάνατοι των εγκληματιών θα τραβήξουν το ενδιαφέρον της αστυνομίας που στη προσπάθεια της να λύσει το μυστήριο, θα καλέσει ένα ντετέκτιβ με το κωδικό όνομα L. Στα επόμενα επεισόδια παρακολουθούμε τη διαμάχη του Light και του L μέσα από έναν ενδιαφέροντα λαβύρινθο πολύπλοκων συλλογισμών και κινήσεων των δύο χαρισματικών αντιπάλων.
Το Death Note δεν μένει στην επιφάνεια αλλά εισέρχεται σε δύσκολα μονοπάτια όπως το πως ορίζεται η δικαιοσύνη και η ηθική. Η δολοφονία εγκληματιών πρέπει είναι επιθυμητή από μια οργανωμένη κοινωνία; Πόσο δίκαιη είναι μια κοινωνία που η εγκληματικότητα μειώνεται λόγω φόβου της τιμωρίας του θανάτου από κάποιο "θεό" και όχι εκπαιδεύοντας δίκαιους πολίτες; Έχει το δικαίωμα κάποιος να κρίνει ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει;
Όπως έχω γράψει στο παρελθόν το συγκεκριμένο anime είναι από τα κορυφαία που έχω δει. Πολύ ώριμοι διάλογοι και προβληματισμοί, άριστη ανάπτυξη των χαρακτήρων, όμορφο σχέδιο και μουσική, έξυπνο σενάριο που δεν πέφτει στο λάθος του εντυπωσιασμού και γενικά θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως μια "εγκεφαλική" σειρά. Αποτελείται από 37 επεισόδια των 22 λεπτών.
Καταλήγοντας θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στο Anime Clips, το ελληνικό torrent tracker και funsub site, από όπου και κατέβασα το Death Note. H δουλειά που έχουν κάνει τα παιδιά στη μεταγλώττιση είναι άψογη όπως επίσης και η ποιότητα των βίντεο.
ΥΓ: Το βίντεο που έχω αναρτήσει περιέχει spoilers.