Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Γαλάζιες κότες στη Βουλή

Αντιγράφω από το www.naftemporiki.gr:
"[...] Το πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά, θέαμα της αποχής της κυβερνητικής παράταξης από συζήτηση στη Βουλή αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηλιτεύουν τη στάση της καταλογίζοντάς της αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε, από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης, ότι φυγομάχησε φοβούμενη πιθανές διαρροές των βουλευτών της κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία τελικά δεν διεξήχθη. Παράλληλα, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση αποδέχτηκε ουσιαστικά ότι έχασε τη δεδηλωμένη.
Η εξάωρη συζήτηση στιγματίστηκε, πάντως, από συνεχείς τακτικισμούς μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ με προφανή στόχο την επικράτηση στο πεδίο των εντυπώσεων.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθάρισε εξυπαρχής αν επιθυμεί να γίνει ή όχι η ψηφοφορία, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν, εξαρχής, θέμα αναβολής της ψηφοφορίας προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων λόγω της δεδομένης απόρριψης της πρότασης.
Αντίθετα, το ΛΑΟΣ αποχώρησε με την έναρξη της συζήτησης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, διά του προέδρου του, Γ. Καρατζαφέρη, ότι μετέτρεψε την όλη συζήτηση σε οπερέτα.
Να σημειωθεί ότι για την υπερψήφιση της πρότασης απαιτούνταν 151 θετικές ψήφοι, όπερ αδύνατο, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση αριθμεί συνολικά 148 βουλευτές. Τελικά, η μυστική ψηφοφορία δεν διεξήχθη, καθώς τέθηκε θέμα εφαρμογής του κανονισμού λόγω έλλειψης απαρτίας προκειμένου να ληφθεί η απόφαση.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, απεδέχθη το αίτημα της αντιπολίτευσης και η ψηφοφορία δεν διεξήχθη, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η πιθανότητα παραγραφής ποινικών αδικημάτων για πολιτικά πρόσωπα αφού πλέον είναι δυνατόν να επανακατατεθεί πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. [...]"
Με απλά λόγια οι βουλευτές της ΝΔ δεν πήγαν να ψηφίσουν για την εξεταστική επιτροπή έτσι ώστε να απορριφθεί η πρόταση (η αντιπολίτευση έχει 148 βουλευτές ενώ χρειάζονται 151 για να γίνει δεκτή) και να παραγραφούν τα όποια αδικήματα.