Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Spawn: Η βιογραφία ενός καταραμένου

Ο Al Simons είναι ένας μαύρος Αμερικάνος, πράκτορας της CIA ο οποίος επειδή έσωσε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών από μια απόπειρα δολοφονίας καταφέρνει να μπει σε μια ειδική μονάδα γνωστή ως Ομάδα Ασφάλειας των ΗΠΑ, μια υψηλού επιπέδου ομάδα ειδικών με δικαιοδοσία σε όλες τις εγχώριες και ξένες καταστάσεις. Εκεί ο Al αρχίζει να έχει πολλές αμφιβολίες για τις δράσεις του οργανισμού, ιδιαίτερα του διευθυντή του Jason Wynn, πιστεύοντας ότι σε ορισμένες αποστολές που συμμετέχουν γίνεται άσκοπη θυσία αθώων άμαχων. Ο Wynn και ο Simmons έρχονται σε σύγκρουση και ο Simmons παίρνει την απόφαση να παραιτηθεί. Όταν ο Wynn μαθαίνει για τη παραίτηση αναθέτει σε δολοφόνο να σκοτώσει τον Simmons. Η δολοφονία πραγματοποιείται και ο Simmons πάει στην κόλαση (λόγω των πολλών δολοφονιών, ακόμη και αθώων, που έχει στο ενεργητικό του όλα αυτά τα χρόνια στις μυστικές υπηρεσίες). Εκεί κάνει μια συμφωνία με Malebolgia (έναν από τους αρχιδαίμονες). Ο Al θα ξαναγεννηθεί ως Hellspawn (γόνος, γέννημα της Κόλασης), δηλαδή θα είναι ένα είδους “Λοχαγού” (lieutenant) του στρατού της Κόλασης στη μάχη με το στρατό του Ουρανού. Σε αντάλλαγμα θα έχει τη δυνατότητα να δει τη γυναικά του, Wanda, που υπεραγαπά μια τελευταία φορά...
Ο Malebolgia στέλνει τον Simmons στην Γη, έχοντας όμως σβήσει τη μνήμη του, και δίνοντας του παραμορφωμένο φρικιαστικό σώμα αλλά και φαινομενικά απεριόριστες μαγικές δυνάμεις. Επίσης στέλνει και έναν από τους δαίμονες του, με μορφή σατανικού Κλόουν, ώστε να παρακολουθεί και να χειραγωγεί το δημιούργημά του. Ο Simmons σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από τον θάνατο του. Όταν εκείνος αποφασίζει να επισκεφθεί τη Wanda για "Τη Τελευταία Επίσκεψη", ανακαλύπτει ότι έχει τη δύναμη του μετασχηματισμού του σώματος του αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνει ένας λευκός άνδρας για λίγα λεπτά. Όταν φτάνει το σπίτι του ανακαλύπτει ότι η σύζυγος του, Wanda Blake, έχει παντρευτεί τον καλύτερο του φίλο, τον Terry Fitzgerald, και ότι έχουν μια μικρή κόρη, τη Cyan.

Τώρα πια γίνεται γνωστός ως Spawn κι αρχίζουν οι πρώτες περιπέτειες του ως antihero. Δολοφονεί βάναυσα συμμορίες και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, βασανίζει και σκοτώνει έναν παιδεραστή / δολοφόνο που ονομάζεται Billy Kincaid. Στη συνέχεια μάχεται και νικάει έναν “Anti-Spawn”, με το όνομα The Redemer (ο Λυτρωτής), ο οποίος είναι στη πραγματικότητα ο Jason Wynn (χωρίς να το γνωρίζει ο Al) και οποίος έχει “στρατολογηθεί” από τον Θεό και της δυνάμεις του παραδείσου. Επιβιώνει από την επίθεση της Angela, ενός αγγέλου του οποίου η αποστολή είναι να κυνηγάει και να σκοτώνει τους Hellspawns.
O Spawn περιπλανιέται στα βρώμικα, σκοτεινά σοκάκια της Νέας Υόρκης όπου θα γίνει φίλος με τους αστέγους. Εκεί θα γνωρίσει κι έναν άνδρα με όψη αστέγου και με το όνομα Cogliostro οποίος όμως φαίνεται να γνωρίζει πολλά για αυτόν... Ο Cogliostro και ο Clown ενεργούν ως δύο αντίθετοι πόλοι και ως οδηγοί για τον Al, προσπαθώντας να τον πείσουν να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για το καλό και το κακό αντίστοιχα.
Σε μια από τις περιπέτειες του θα σώσει τον Terry από το να δολοφονηθεί και του αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα. Επίσης καταφέρνει να φέρει τον φίλο του Bobby πίσω στη ζωή, αφού σκοτώθηκε από τον Chapel. Ο Spawn τελικά θα συναντήσει και την Cyan η οποία παρά το φρικιαστικό του παρουσιαστικό, δεν θα τον φοβηθεί...
Η στολή του Spawn είναι ένας ζωντανός συμβιωτικός οργανισμός που τρέφεται από το νέο σώμα του ήρωα. Το σώμα του είναι φτιαγμένο από το υλικό της κόλασης και είναι πολύ δυνατό (ζυγίζει περίπου 250kg!). Μετά από μια σχεδόν μοιραία συνάντηση με τον “Λυτρωτή”, η στολή του Spawn θα εξελιχθεί σε μια πιο προχωρημένη μορφή. Ο κόκκινος μανδύας του γίνεται ακανόνιστος και κουρελιασμένος και η κόκκινη στολή γίνεται μαύρη. Τα γάντια και οι μπότες μεταμορφώνονται επίσης και καλύπτονται από καρφιά. Η στολή αποκτάει μεγάλη δύναμη και συνείδηση προστατεύοντας τον Spawn ακόμη και όταν ο ίδιος είναι αναίσθητος αλλά και πολεμώντας τον ίδιο καθώς η φύση της είναι δαιμονική, οδηγώντας έτσι σε μια φαύλη και αέναη μάχη.
O Al παλεύει να βρει ένα τρόπο να ελευθερωθεί από την Κόλαση και να ανακτήσει την ανθρώπινη φύση. Καθώς οι επιθέσεις από την Κολαση (λόγω τις ανυπακοής του) και τον Παράδεισο (τον αντιλαμβάνονται ως δαίμονα) έρχονται όλο και πιο συχνά, ο Spawn βρίσκει τη σωτηρία σε ένα άλλο κόσμο τον Greenworld, μια δύναμη ουδέτερη και ίση με τον Παράδεισο και την Κόλαση που δεν είχε πότε παρουσιαστεί πριν στη γη. Θα του προσφερθούν μια σειρά από νέες ικανότητες που θα του επιτρέψουν να αντεπεξέλθει σε δαιμονικούς και αγγελικούς εχθρούς.

Στο μεταξύ ο Malebolgia προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο όλων των βασιλείων της Κόλασης. Έχοντας αποτύχει όμως θεαματικά η εξουσία του βρίσκεται στο ναδίρ. Με την βοήθεια της Angela (έχουν γίνει σύμμαχοι και κάτι παραπάνω...), ο Spawn επιστρέφει στη κόλαση και τελικά καταστρέφει τον αρχιδαίμονα αλλά η Angela χάνει τη ζωή της. Παρόλο που του προσφέρεται το στέμμα του Malebolgia από τον μοχθηρό Mammon, ο Spawn αρνείται, όπως αρνείται και τη προσφορά του Παράδεισου να τον δεχτεί στους κόλπους του επειδή σκότωσε έναν προαιώνιο εχθρό. Αντί αυτών αποφασίζει να απαλύνει το μαρτύριο της ανθρωπότητας νικώντας το κακό που υπάρχει στη Γη.
Νικημένος, όμως, από το σκοτάδι και τη κακία στη Γη, ο Spawn στρέφεται στον παλιό του μέντορα, Cogliostro, με ένα νέο σχέδιο. Θα δεχθεί το στέμμα της Κόλασης και στη συνέχεια θα μετατρέψει τη από μια σκοτεινή σφαίρα του κακού σε ένα νέο παράδεισο, που θα σαρώσει όλη τη λύπη και τη θλίψη από τη Γη την οποία και επισκέπτεται ξανά. Εκεί σε μια μάχη με τον “Λυτρωτή ΙΙΙ”, ο Spawn σύρεται πάλι προς την κόλαση. Ο Μάμμων δίνει στον Cogliostro ένα κουτί. Αυτός αυτοκτονεί και καταλήγει στην Κόλαση, κρατώντας το κουτί στο χέρι του. Το δίνει στον Spawn, ο οποίος το ανοίγει και βλέπει μια φευγαλέα μάτια μιας ουτοπίας. Στη συνέχεια ο Cogliostro αποκαλύπτει ότι είναι ο βιβλικός Κάιν, ο Πρώτος Δολοφόνος, και παίρνει το στέμμα της Κόλασης για τον εαυτό του στέλνοντας τον Spawn στη γη, ζωντανό, με το ανθρώπινο σώμα του Al Simmons.
Ο Al περιπλανιέται στη γη σε πλήρη σύγχυση και ζαλισμένος ώσπου συναντά μια νεαρή μάγισσα που ονομάζεται Nyx. Με τη βοήθεια της Nyx ο Al ξαναγίνεται Hellspawn φανερά όμως εξασθενημένος καθώς έχει χάσει μεγάλο μέρος των δυνάμεων του. Συνεχίζει όμως την αποστολή του να διορθώσει τα κακώς κείμενα του κόσμου και να βρει την ειρήνη με τον εαυτό του. Ο Μammon ξεγελώντας και χρησιμοποιώντας τη Nyx σβήνει όλες τις αναμνήσεις του Spawn. Έτσι αυτός συνεχίζει να περιπλανάται στη Γη, ψάχνοντας για κάτι που αισθάνεται, άλλα δεν μπορεί να θυμηθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιπλάνησης, ο Al, ακούσια, ελευθερώνει μια κάστα αγγέλων, γνωστοί ως “Οι Ξεχασμένοι”. Άγγελοι που ήταν ουδέτεροι, δεν πήραν το μέρος του Ουρανού ή της Κόλασης κατά τη διάρκεια του Πτώσης του Εωσφόρου. Μαθαίνει ότι ο Mammon είναι ένας από τους Ξεχασμένους, και ότι είναι πολύ πιο ισχυρός από τον Malebolgia.
Με τη βοήθεια του Greenworld, ο Spawn βρίσκει τις χαμένες αναμνήσεις του και τη δύναμη του. Ωστόσο συλλαμβάνεται από την Mammon και βασανίζεται ώστε να αποκαλυφθούν τα φοβερά μυστικά της δύναμης του. Εν το μεταξύ η καρδιά του, που του την είχαν ξεριζώσει σε μια παλιότερη μάχη, έχει μεταμορφωθεί σε ένα νεαρό αγόρι με το όνομα Chris. O Chris ελευθερώνει τον Spawn απο τον Mammon και τον στέλνει στη Γη.
Τα σημάδια πως το τέλος των ημερών έφτασε, σπέρνουν τον όλεθρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Spawn προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να αποκρούσει τον Αρμαγεδδών και να μάθει την πραγματική φύση του Ουρανού, της Κόλασης και της Γης. Μαθαίνει ότι η Wanda (η πρώην σύζυγος του) πρόσφατα γέννησε δίδυμα (με τον Terry) και ότι αυτά είναι υπεύθυνα για τον Αρμαγεδδών! Οι δίδυμοι, που έχουν εμφανίσει καταστροφικές και σαδιστικές τάσεις για μήνες, προσπαθούν να δολοφονήσουν ολόκληρη την οικογένειας τους, όταν ο Spawn καταφτάνει για να τους σταματήσει. Είναι έτοιμος να σκοτώσει τα δίδυμα όταν η απρόσμενη άφιξη της Zera, της βασίλισσας των Σεραφείμ (αρχάγγελοι), αποκαλύπτει την φρικτή αλήθεια: Ο Jake Fitzgerald είναι ο Θεός και η Katie Fitzgerald είναι ο Σατανάς. Τόσο ο Θεός όσο και ο Σατανάς απομακρύνθηκαν από τις αντίστοιχα βασίλεια τους και μετενσαρκώθηκαν σε ανθρώπινα παιδιά από το παντοδύναμο Ον που είναι γνωστό ως η Μητέρα. Η Μητέρα είναι ο δημιουργός του σύμπαντος και όλων των κόσμων, ενώ ο Θεός και ο Σατανάς είναι δυο από τα πολλά παιδιά της. Αποκαλύπτει στον Spawn ότι αυτός έχει τη δυνατότητα να σώσει την ανθρώπινη φυλή. Επίσης, προειδοποιεί ότι ο Αρμαγεδδών δεν μπορεί να σταματήσει - είναι η μοίρα της Γης.
Ο Spawn παίρνει μέρος σε μια τελευταία τελική εξέταση για να αποδείξει αν είναι άξια η ανθρωπότητα αν σωθεί. Πρέπει να πάει στον Κήπο της Εδέμ, να σκοτώσει τους δώδεκα φύλακες (που είναι οι ψυχές των Δώδεκα Αποστόλων) και να φάει τον απαγορευμένο καρπό. Ο Spawn σκοτώνει έναν - έναν τους Μαθητές του Ιησού, με τη βοήθεια της Cyan. Φτάνοντας στον τελευταίο Φύλακα (ο οποίος είναι ο Ιούδας), η Cyan τον προειδοποιεί να μην τον σκοτώσει. Ο Spawn την ακούει αλλά ο Φύλακας τον μαχαιρώνει και ο Al πέφτει νεκρός! Τότε εμφανίζεται η Μητέρα βάζει ένα κομμάτι του φρούτου από το Δέντρο της Ζωής στο στόμα του Spawn. Μιλά με τον Ιούδα, αποκαλύπτοντας ότι όταν έλαβε τη μορφή του Ιησού, ο Ιούδας ήταν ο πιο αγαπημένος μαθητής, ο μόνος που είχε το θάρρος να τον προδώσει. Χωρίς τον θάνατο του, η ζωή του Ιησού δεν θα ειχε μεγάλη σημασία. Ο άψυχος Spawn, αναγεννάτε σε μια νέα μορφή - ο μανδύας και οι αλυσίδες έχουν φύγει και αντικατασταθεί με λαμπρά λευκά φτερά! Η Μητέρα εξηγεί ότι Spawn έπρεπε να πεθάνει προκείμενου να αναστηθεί και να αποκτήσει τη δύναμη να ανταγωνιστεί το Θεό και τον Σατανά.
Επιστρέφοντας στη Γη, ο Spawn βρίσκει τη Νέα Υόρκη κατεστραμμένη ολοσχερώς από τους Τέσσερις Αγγέλους της Αποκάλυψης. Τα στρατεύματα των Αγγέλων και των Δαιμόνων, του Ουρανού και της Κόλασης, μάχονται ανελέητα. Χρησιμοποιώντας τη Δύναμη που του έδωσε η μητέρα ο Spawn καταστρέφει όλους τους στρατούς και μαζί όλη την ανθρωπότητα. Στη συνέχεια ζητάει από τη Μητέρα να αποκαταστήσει τη ζωή στη γη. Στη “νέα” γη δεν έχει θέση ο Θεός και ο Σατανάς, που μένουν παγιδευμένοι στη μεταξύ τους ατέλειωτη μάχη σε άλλους κόσμους...
Αυτή είναι, συνοπτικά, η ιστορία του Spawn, η οποία, φυσικά δεν τελειώνει εδώ αλλά συνεχίζεται με νέες περιπέτειες.
(Πηγές: spawn.com & wikipedia.org)