Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ian Rankin - Οι καταρράκτες


Μια φοιτήτρια εξαφανίζεται στο Εδιμβούργο. Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε φοιτήτρια, είναι η κόρη ενός εξαιρετικά εύπορου και ισχυρού τραπεζίτη. Ο επιθεωρητής Ρέμπους, βασισμένος στο αλάθητο ένστικτό του, είναι σίγουρος ότι δεν πρόκειται για μια ακόμα επαναστατημένη νεαρή που θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχο των γονιών της.

Η άκρη του νήματος ξετυλίγεται χάρη σε δύο στοιχεία: μια ξύλινη σκαλιστή κούκλα μέσα σ' ένα μικρό φέρετρο και ένα παιχνίδι ρόλων στο διαδίκτυο, το οποίο διευθύνει ένας μυστηριώδης γκουρού του κυβερνοχώρου. Παλιά μυστήρια του Εδιμβούργου συνδυάζονται με τα σύγχρονα κάτω από παράξενες περιστάσεις, χάρη στην επιμονή του δύστροπου επιθεωρητή Ρέμπους.

Με άλλα λόγια ένα ιδανικό βιβλίο για την παραλία, καθώς πίνετε τον παγωμένο καφέ σας, κάτω από την ομπρέλα κι ενώ μόλις έχετε βγει από τη θάλασσα. Καλογραμμένο, ατμοσφαιρικό με άριστη ανάπτυξη του μυστηρίου και των λύσεων του. Η ιστορία διαδραματίζεται στο γκρίζο, χειμωνιάτικο Εδιμβούργο της Σκοτίας το οποίο ζωγραφίζεται τόσο ζωντανά μπροστά στα μάτια σου από την γραφή του Ράνκιν που υπάρχουν στιγμές που νιώθεις της υγρασία κι ας έχει έξω 30 βαθμούς Κελσίου.