Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

The notebook

"Η καλύτερη αγάπη είναι αυτή που ξυπνά την ψυχή και μας οδηγεί ψηλά. Ανάβει φωτιές στην καρδιά και γαληνεύει τις ψυχές μας".
Βασισμένη στο βιβλίο του Nicholas Sparks και με σκηνοθέτη τον Nick Cassavetes η ταινία διηγείται την ιστορία αγάπης του Noah και της Alle.
Η Alle είναι απο πλούσια αστική οικογένεια ενώ ο Noah παιδί της επαρχίας, απλός εργάτης που ζει με το χήρο πατέρα του. Η μόρφωση και η παιδεία τους δεν συναντιούνται ποτέ, παρόλα αυτά, τα αισθήματά τους είναι αληθινά. Οι καλοκαιρινοί έρωτες ελάχιστες φορές όμως έχουν διάρκεια και η Alle πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές της. Κάπου εκεί ο Noah συνειδητοποιεί ότι δεν είναι για την Alle και το ζευγάρι χωρίζει. Μετανιωμένος ο Noah προσπαθεί με τα καθημερινά του γράμματα να κρατήσει μια επαφή με την Alle αλλά οι λέξεις του δε φτάνουν στα χέρια της αγαπημένης του. Η μητέρα της Alle μαζεύει την αλληλογραφία και κρύβει τα γράμματα. Χωρίς να πάρει απάντηση ποτέ, απογοητευμένος ο Noah κλείνεται στον εαυτό του και απομονώνεται στο σπίτι του. Απογοητευμένη και η Alle συνεχίζει τη ζωή της με ένα στρατιωτικό που οι γονείς της λατρεύουν. Ώσπου ένα πρωινό μετά από 7 χρόνια...
Να σημειώσω εδώ ότι την ιστορία την αφηγείται ένας ηλικιωμένος άνδρας οποίος την διαβάζει από ένα ξεθωριασμένο τετράδιο σε μια ηλικιωμένη κυρία που πάσχει από άνοια, μέσα σε ένα γηροκομείο, πιστεύοντας πως έτσι θα μπορέσει να βελτιώσει τη μνήμη της και να αποτρέψει τον πλήρη εκφυλισμό του εγκεφάλου της.
Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο πρωτότυπο έχετε διαβάσει. Την ξεχώρισα όμως από τις χιλιάδες ρομαντικές ταινίες του Χόλιγουντ γιατί ο Κασσαβέτης την έχει σκηνοθετήσει με μια διακριτική μελαγχολία να υποβόσκει σε κάθε σκηνή. Παράλληλα δεν έπεσε στην παγίδα του μελό αλλά κατάφερε να διατηρήσει τον ρομαντισμό σε όλη τη διάρκεια της. Επιπλέον η φωτογραφία και γενικά η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι καταπληκτική όπως και η μουσική που σε ταξιδεύει. Επίσης το τέλος της ταινίας είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό χωρίς όμως να γίνεται κοινότυπο. Για την ακρίβεια θα έλεγα ότι δεν είναι ακριβώς happy end ή μήπως τελικά είναι...;
[Βαθμολογία: 7/10]
(πηγή της σύνοψης του σεναρίου: cinematia.blogspot.com)