Στίχοιμα

Οι Στίχοιμα βρίσκονται πολλά χρόνια στη ελληνική δισκογραφία. Αποτελούν μια εξαιρετική πρόταση αλλά και αιτία να μάθετε το αληθινό χιπ χοπ, πέρα από τις σεξιστικές και χαζοχαρούμενες αηδίες που παίζει το Mad tv.
Όπως γράφει και το www.poiein.gr: "Οι “Στίχοιμα” είναι ένα χιπ-χοπ συγκρότημα νέων ανθρώπων. Το ποιήμα αυτό (σ.σ. Άμαχος) είναι τραγούδι που βρίσκεται στον πρόσφατο δίσκο τους “Γεράκι στο χώμα”, Λύρα 2006. Τι θέση έχει σε site με ποίηση; Περίοπτη. Υπόδειγμα σύγχρονου πολιτικού στίχου."
Αναρτώ τους στίχους από το τραγούδι τους "Άμαχος" που δυστυχώς είναι πιο επίκαιροι από ποτέ... Συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος.
Έχω πεθάνει δυο χιλιάδες έξι φορές
σε κάθε πόλεμο που έγινε με κυνηγούσανε ορδές
είμαι ο άμαχος που πάντα πεθαίνει,
πάντα φοβάται πάντα με το ένα μάτι ανοιχτό κοιμάται
Είν’ ο ρόλος που μου δόθηκε αυτός απ’ το Θεό
να πεθαίνω για κάθε πόλεμό τους ιερό
έχω πεθάνει σε μία από τις σταυροφορίες περάσαν από πάνω μου τρεις αυτοκρατορίες θυμάμαι κι όσο θυμάμαι, φοβάμαι τις νύχτες εκείνες όταν μάτωναν τ’ αυτιά σου απ’ τις σειρήνες και μετά μέσα στις γνώριμες κατακόμβες κι από πάνω μου τόνοι από τσιμέντο και βόμβες άκου να δεις, εδώ κάτω δε ζητείται ελπίς όταν θα ξαναγίνει πόλεμος πρέπει να σηκωθείς για να πεθάνεις πάλι μονάχος κάποιο βράδυ ήμουν παιδί όταν βομβάρδισαν το Βελιγράδι
Είμαι ο άμαχος που πάντα πεθαίνει, πάντα φοβάται, πάντα με το ένα μάτι ανοιχτό κοιμάται πάντα, πάντα πονά, πάντα ξυπνά όταν πρέπει και πεθαίνει πάλι αφού ο Θεός το επιτρέπει..
Έχω πεθάνει στ’ ολοκαύτωμα χωρίς να φταίω αντί για δάκρυα βγαίνει αίμα απ’ τα μάτια μου όταν κλαίω ήμουν παιδί στη Παλαιστίνη τη νύχτα εκείνη έγινα μάρτυρας γιατί τίποτα δεν μου ‘χε μείνει η ζωή μου στους αιώνες μοιάζει με ποιήμα με τη κοπέλα μου πέθανα αγκαλιά στη Χιροσίμα ή στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν εντάξει τουλάχιστον εσείς πουλάτε F-16 ήμουν Αρμένιος την ώρα που μας έσφαζε ο Κεμάλ και μοναχός επί κουμμουνισμού κάπου στο Νεπάλ και είπα όχι πάλι, όχι άλλο σκοτάδι αφήστε με να κοιμηθώ λιγάκι για ένα βράδυ Αύριο πάλι, σε μία μάχη νέα θα με ξυπνήσουν να πεθάνω στο Ιράν ή τη Κορέα ειμ’ ο άμαχος που πάντα πεθαίνει, πάντα φοβάται πάντα με το ένα μάτι ανοιχτό κοιμάται

Ακούστε μέσω YouTube:
Άμαχος
Ταξιδεύω (χιπ χοπ με συνοδεία πιάνου; Κι όμως, απίστευτο κομμάτι)
Η πτώση των αγγέλων (Καταπληκτικοί στίχοι & καταπληκτικές φωτογραφίες)
Διαβάστε τη συνέντευξη τους στο hiphop.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέννεσι Ουίλιαμς - Γυάλινος κόσμος (απόσπασμα)