Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Mezolith

Δεν πέφτει συχνά στα χέρια μου υλικό (μυθιστορήματα, φιλμ, σειρές, κόμικ) για την προϊστορική περίοδο του ανθρώπινου γένους. Επειδή το βρίσκω συναρπαστικό να διαβάζω ιστορίες για φυλές που υπήρχαν πριν από αυτές που είναι καταγεγραμμένες ιστορικά, να παραπλανιούνται σε μέρη που πολύ αργότερα θα λάβουν ονόματα που γνωρίζουμε τώρα, αγόρασα αμέσως το Mezolith μόλις έμαθα για αυτό.

Μιλάει για μια φυλή που βρισκόταν σε μέρη που τώρα ανήκουν στη βόρεια Ευρώπη. Είναι σύντομες όμορφες ιστορίες από τη καθημερινότητά τους αλλά και από θρύλους που αφηγούνται οι ηλικιωμένοι στα παιδιά. Το σχέδιο είναι ρεαλιστικό με φωτεινά χρώματα και εντυπωσιακές λεπτομέριες που σε κάνουν να γυρίζεις στο ίδιο καρέ για να είσαι σίγουρος ότι δεν σου ξέφυγε τίποτα. Καλύτερα όμως το γράφει η Βασιλεία Βαξεβάνη που έκανε και τη μετάφραση της ελληνικής έκδοσης:

"Το MEZOLITH είναι μια συλλογή από ιστορίες της προϊστορικής εποχής. Παρ’ όλο που αποτελείται από μικρές ιστορίες, υπάρχει ένα κοινό σημείο, καθώς στο κέντρο βρίσκεται ένα μικρό αγόρι, ο Poika.
Ο Poika βιάζεται να μεγαλώσει και να πάρει τη θέση του ανάμεσα στους άνδρες της προϊστορικής κοινωνίας του. Και όπως κάθε αγόρι που βιάζεται, βρίσκεται μπλεγμένο. Με αφορμή αυτή την πρώτη ιστορία, ξετυλίσσονται άλλες με τερατώδη μωρά, υπέροχες νεραϊδένιες γυναίκες και τρομαχτικές μάγισσες. Ένας φανταστικός κόσμος, που μπλέκεται με το δικό μας με έναν μαγευτικό τρόπο.
Ο Ben Haggarty είναι storyteller, αφηγητής παραμυθιών, ο πρωτεργάτης της Τέχνης της αφήγησης στην Ευρώπη, ένας από τους καλύτερους αφηγητές στον κόσμο και φυσικά το είδωλό μου. Γι’ αυτό και με το MEZOLITH παραδίδει μαθήματα storytelling. Ο ρυθμός είναι υπέροχος, δεν υπάρχει τίποτα, μα τίποτα περιττό. Έτσι λέγονται οι ιστορίες, δεν έχω κάτι να προσθέσω.
Ο Adam Brockbank μπαίνει για πρώτη φορά στο χώρο των comics. Το σχέδιο του είναι ρεαλιστικό, χωρίς να θυμίζει κολάζ από φωτογραφίες, και θες να το εξερευνήσεις. Τα πρόσωπα είναι ξεχωριστά, με χαραγμένη στα χαρακτηριστικά τους την προσωπικότητά τους. Τα panels γεμάτα και ολοζώντανα, τα χρώματα φωτεινά. Αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τις ιστορίες και οι δύο δημιουργοί φτιάχνουν μαζί ένα αρμονικό σύνολο."

Παράλληλα η ποιότητα της ελληνικής έκδοσης είναι σε υψηλά επίπεδα και σίγουρα αξίζει να την έχει κάποιος στη συλλογή του.


Links:
Mezolith