Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Όχι άλλο (υπερηρωικό) κάρβουνο


Το Χόλιγουντ βρήκε τη χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά και θα τη ξεζουμίσει. Το όνομα της "χήνας" είναι κόμικ και ειδικά τα υπερηρωικά κόμικ. Μετά την επιτυχία που γνώρισε η Marvel με τους Avengers έγινε ο κακός χαμός. Προσωπικά, αν και οπαδός της 9ης τέχνης, ομολογώ πως έχασα τη μπάλα με όλες αυτές τις νέες ταινίες/prequel/sequel/reboot/τηλεοπτικές σειρές/crossover.

Από εκεί που είχα σημείο αναφοράς την εκπληκτική Dark Knight Trilogy του Batman και έβλεπα & απολάμβανα τη φτωχή πλην τίμια σειρά του CW το The Arrow τώρα ειλικρινά δεν ξέρω τι να αρχίσω πρώτα να βλέπω και επίσης δεν προλαβαίνω! Το ένα συνδέεται με το άλλο, πρέπει να δεις πρώτα τη ταινία, μετά τον δεύτερο κύκλο της σειράς, μετά να διαβάσεις κόμικ που βγήκε και κάπου έχεις χαθεί και έχεις κουραστεί.

Θα μου πεις αγαπητέ αναγνώστη ότι δεν με υποχρεώνει και κανένας να τα δω όλα. Είναι αλήθεια αυτό αλλά από τη μια ο ψυχαναγκασμός που έχω να τελειώνω ότι αρχίζω, από την άλλη ο καθημερινός βομβαρδισμός από ειδήσεις, τρέιλερ, άρθρα κτλ με βάζουν ασυνείδητα σε αυτό το τριπάκι. Τελευταία βέβαια έχω καταφέρει να το... "χαλιναγωγήσω" και το έχω ρίξει στη sci fi (σημείωσε τα The Expanse, Star Trek: Discovery, Killjoys, The 100, The Orville που είναι πολύ καλά).

Η απορία μου, όμως, είναι γιατί δεν υπάρχει ανάλογη "έκρηξη" παραγωγικότητας σε fantasy φιλμ και σειρές. Με τα εφέ πλέον να έχουν γίνει πολύ καλά και να παίζονται, γενικά, πολλά εκατομμύρια δολάρια σε αυτό που ονομάζεται pop culture δεν είναι άξιο απορίας που έχουμε "ξεμείνει" τόσα χρόνια με το Lord of the Rings και το Game of Thrones; Υπάρχουν πολλά και καλά βιβλία που μπορούν μεταφερθούν στο σινεμά ή στη τηλεόραση και με ποιοτικές υλοποιήσεις να γίνουν νέες παγκόσμιες επιτυχίες.

Διάβασα ότι το Netflix απέκτησε τα πνευματικά δικαιώματα της πολωνικής fantasy σειράς βιβλίων The Witcher (υπάρχουν σχετικά πετυχημένα video games) και η Amazon τα δικαιώματα των βιβλίων του Tolkien. Είναι ένα πρώτο βήμα, ελπίζω να πετύχουν αυτά τα project ώστε να δούμε κι άλλα πράγματα από τον αγαπημένο κόσμο του φανταστικού.

Links:
Photo by Joey Nicotra on Unsplash