Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Dark Matter


Το πλήρωμα ενός διαστημοπλοίου ξυπνάει από νάρκη στην οποία είχε μπει λόγω μακρινού ταξιδιού μόνο που πλέον δεν θυμάται κανείς τίποτα. Έχουν σβηστεί όλες οι αναμνήσεις τους. Έτσι ξεκινά η καναδική σειρά επιστημονικής φαντασίας Dark Matter. Στα 13 επεισόδια της πρώτης σεζόν ξετυλίγεται το νήμα του ποιος είναι ο καθένας και γιατί βρίσκεται σε αυτό το διαστημόπλοιο με ανατροπές, μυστήρια κι εκπλήξεις. Η πρώτη σεζόν τελειώνει με ένα καλό cliffhanger αποκτώντας ενδιαφέρον η δεύτερη σεζόν που θα παιχτεί το καλοκαίρι του 2016.

Η σειρά είναι κλειστοφοβική, εκτυλίσσεται κυρίως μέσα στο Raza (όνομα του διαστημοπλοίου) με λίγα εξωτερικά γυρίσματα σε... άλλους πλανήτες. Υπάρχει η Γαλαξιακή Αρχή που κυβερνάει ενώ κουμάντο φαίνεται να κάνουν οι ιδιωτικές πολυεθνικές (ή μάλλον πολυπλανητικές) εταιρείες εκμετάλλευσης μεταλλευμάτων. Δεν υπάρχουν εξωγήινοι, μόνο άνθρωποι με εξελιγμένη τεχνολογία ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στη Γη. Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι ανάμεσα στα έξι άτομα που ξυπνούν υπάρχει και ένας ασιάτης που είναι κάτι σαν σαμουράι με σπαθιά κτλ.

Μου θύμισε το Firefly και μάλλον αυτό είχαν στο νου τους οι παραγωγοί του Dark Matter. Βασίζεται σε κόμικ που είχαν εκδώσει οι ίδιοι οι δημιουργοί της σειράς, Joseph Mallozzi και Paul Mullie. Θα το χαρακτήριζα καλό ως sci fi δημιούργημα αλλά του λείπει ακόμη το βάθος τόσο των χαρακτήρων όσο και του σύμπαντος στο οποίο διαδραματίζεται. Βέβαια είναι μόλις η πρώτη σεζόν και ίσως εμβαθύνει περισσότερο στη δεύτερη.