Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

God is dead


Το God is dead είναι μια σειρά κόμικ των Jonathan Hickman και Mike Costa που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται ακόμη. Έχω διαβάσει μέχρι το τεύχος 18. Η σειρά ξεκινάει με τη "δευτέρα παρουσία". Μόνο που αυτή είναι η επίσκεψη του Δία στο Βατικανό για να ανακτήσει αυτό που έχασε, τη γη και τη λατρεία των ανθρώπων. Την ίδια ιδέα όμως είχαν και τα πάνθεα άλλων αρχαίων πολιτισμών. Αρχαίοι Νορβηγοί, Αιγύπτιοι, Ινδοί, Αζτέκοι θεοί μπαίνουν στο παιχνίδι. Ενώ στην αρχή συμφωνούν να μοιράσουν τη γη, τελικά ξεσπάει επικός πόλεμος μεταξύ τους. Οι άνθρωποι εν τω μεταξύ χωρίζονται σε αυτούς που λατρεύουν τους νέους παλιούς θεούς και σε αυτούς που οργανώνουν αντίσταση.

Θα συμφωνήσω με τις περισσότερες κριτικές πως είναι ένας τίτλος fun to read. Βρίσκει κανείς όμορφες μάχες, καλοσχεδιασμένα πάνελ και μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Δυστυχώς όμως παραμένει εκεί χωρίς να προχωρά σε κάποιο βαθύτερο φιλοσοφικό επίπεδο όπως ήλπιζα. Επίσης από ένα σημείο και μετά, με τις πολλές νεκραναστάσεις και την είσοδο όλο και περισσότερων γνωστών (όπως οι υπόλοιποι 12 θεοί του Ολύμπου) και άγνωστων θεών (όπως π.χ. ο θεός του θανάτου των Μαορί) το πράγμα αρχίζει να γίνεται λίγο κουραστικό, για το προσωπικό μου γούστο πάντα. Επίσης η είσοδος του χριστιανικού θεού/αγίας τριάδας πραγματοποιείται λίγο άγαρμπα και πολύ αργότερα ενώ θα περίμενε κανείς να είναι από τους πρωταγωνιστές της σειράς.

Σε τελική ανάλυση η ανάγνωση του ήταν ευχάριστη, αν και είναι ένα σχεδόν απλοϊκό κόμικ. Μάλλον θα σταματήσω εδώ την ανάγνωση του και ίσως θα συνεχίσω αργότερα όταν -κάποια στιγμή- ολοκληρωθεί η σειρά, από περιέργεια για το τέλος που θα δώσουν.