Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Another earth

 
Τη νύχτα που εμφανίζεται μυστηριωδώς στον ουρανό ένας πλανήτης όμοιος με τη γη, μια μεθυσμένη μαθήτρια εμπλέκεται σε τροχαίο δυστύχημα με ένα αυτοκίνητο στο οποίο είναι δύο γονείς με το μικρό τους παιδί. Σκοτώνονται το παιδί και η γυναίκα, ο άνδρας τραυματίζεται σοβαρά ενώ η νεαρή Rhoda που -είναι και η υπεύθυνη- δεν τραυματίζεται. Η ζωή της όμως αλλάζει καθώς φυλακίζεται για τέσσερα χρόνια ενώ το βάρος των νεκρών τη στοιχειώνει οδηγώντας τη στη χρόνια κατάθλιψη. Μετά την αποφυλάκιση της αποφασίζει να συναντήσει τον άνδρα που επέζησε για να του ζητήσει συγνώμη. Όλα αυτά ενώ ο πλανήτης - κλώνος της γης συνεχίζει να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους.

Μια ανεξάρτητη ταινία επιστημονικής φαντασίας που γυρίστηκε από τον Mike Cahill με κόστος μόνο 200.000 δολάρια! Ξεχάστε τα κλισέ του είδους. Το sci fi στοιχείο, ενώ είναι σημαντικό, έχει δεύτερο ρόλο στο φιλμ. Πρωταγωνιστούν το θύμα και ο θύτης. Ο καταρρακωμένος άνδρας που προσπαθεί να μαζέψει τα θραύσματα της ζωής του και το κορίτσι που αναζητά τη λύτρωση της συγχώρεσης. Η μοναξιά και η απόγνωση. Η απώλεια και η ανάγκη της δεύτερης ευκαιρίας.

Το πρώτο που σε κερδίζει είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο σκηνοθέτης με τα σκοτεινά τοπία και τη χρήση αποχρώσεων παγωμένου μπλε δίνοντας κάτι το δυσοίωνο και νοσηρό, μια υποβόσκουσα ανατριχίλα. Η σκηνοθεσία πραγματικά απογειώνει το φιλμ. Ρεαλιστική, σχεδόν ντοκυματερίστικη αλλά ταυτόχρονα και με πλάνα που φλερτάρουν με τη ποίηση. Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών είναι καθηλωτικές, λακωνικές, σχεδόν υπνωτικές  προσθέτοντας πόντους στη συνολική εικόνα.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υπαρξιακό δράμα που βάφεται στα χρώματα της επιστημονικής φαντασίας για να αποδώσει έντονα τα στοιχεία του ανθρώπινου ψυχισμού, την ανάγκη για ουσιαστική συνύπαρξη και ανθρώπινη επαφή που οδηγεί τελικά στη λύτρωση.

τρέιλερ
imdb