Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Shutter Island

Shutter Island 02
Αστυνομικός της δεκαετίας του 50 στέλνεται σε νησί-άσυλο ψυχοπαθών δολοφόνων για να διαλευκάνει την μυστηριώδη εξαφάνιση μιας παιδοκτόνου. Αυτά που ανακαλύπτει εκεί όμως συσκοτίζουν την υπόθεση κι ο αστυνομικός υποψιάζεται ότι οι τρόφιμοι έχουν γίνει πειραματόζωα σε ένα απάνθρωπο πείραμα.

Ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ με στοιχεία αστυνομικού μυστηρίου, εμποτισμένο με την ουσία ενός ψυχολογικού θρίλερ καθώς και με μια προσπάθεια ψυχανάλυσης των ενοχών και της παράνοιας. Ο ήρωας ακολουθεί τη τραγική πορεία από την κάθοδο στη Kόλαση ως τη Κάθαρση.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε αποδεικνύει το ανυπέρβλητο ταλέντο του, η φωτογραφία της ταινίας είναι σκοτεινή, ψυχοπλακωτική, το σενάριο της δικής μας Λ. Καλογρίδη (βασίζεται σε βιβλίο του D. Lehane) καλογραμμένο και το φινάλε ανατρεπτικό. Σε αυτόν που θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία είναι ο Ντι Κάπριο. Ποτέ δεν τον θεώρησα μεγάλο ηθοποιό αλλά ο Σκορσέζε έχει άλλη άποψη και απ' ότι φαίνεται είναι και η σωστή. Στη συγκεκριμένη ταινία βλέπεις τον αποπροσανατολισμό, τον βασανισμό και την υποθάλπουσα παράνοια -που είναι έτοιμη να εκραγεί- στα μάτια το Ντι Κάπριο, στις κινήσεις του, στη ραγισμένη φωνή του. Πολύ καλός.

[Shutter Island | ΗΠΑ | 2009 | Βαθμολογία 9/10]