Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Άδραξε τη μέρα

"Carpe diem. Seize the day, boys. Make your lives extraordinary."
Από τη ταινία "Dead Poets Society". Άδραξε τη μέρα λοιπόν (ξανά) (και ξανά) (και ξανά) ώσπου να καταφέρεις να κάνεις τη ζωή σου κάτι παραπάνω από μια βαρετή συνήθεια. Δεν θυμάμαι πόσες φορές προσπάθησα να "αδράξω τη μέρα"... Άπειρες φορές. Συνήθως επέστρεφα στα ίδια και τα ίδια. Και όμως προσπαθούσα πάλι. Ξέροντας από πριν ότι -πάλι- το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή ότι μετά από λίγο καιρό θα ξεχάσω τη παραπάνω φράση και θα αναλωθώ πάλι στη καθημερινότητα.
Τις τελευταίες μέρες, όμως, μου έχει καρφωθεί αυτό το συναίσθημα. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως επειδή έρχεται ο Σεπτέμβριος που όλοι θέλουμε να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας, να ανασυγκροτηθούμε κτλ (άσχετα αν τελικά το μόνο που κάνουμε είναι μια μικρή ανακαίνιση στο σπίτι, άντε και καμιά αλλαγή στο μαλλί.) Ίσως πάλι να οφείλεται στο ότι νιώθω πως ένα - ένα κλείνουν κάποια κεφάλαια που είχα αφήσει ανοιχτά εδώ και καιρό.
Επίσης θέλω να προσπαθήσω να είμαι πιο... παρατηρητικός από δω και πέρα. Είναι μια συμβουλή που μου έδωσε μια φίλη, χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια οινοποσίας... Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται να εκλαμβάνομαι το χωροχρόνο γύρω μου ως καμπύλο και όχι επίπεδο οπότε και είναι φυσικό να παρατηρούνται κάποιες "ανωμαλίες" στην οπτική μου αντίληψη...
Το Σύμπαν είναι γεμάτο από αντικείμενα μεγάλης μάζας που ασκούν βαρυτικές έλξεις. Τα αντικείμενα αυτά κάνουν το χωροχρόνο να μην είναι παντού τελείως επίπεδος αλλά καμπυλωμένος. Κάθε τι, συμπεριλαμβανομένου του φωτός, αναγκάζεται να ακολουθεί καμπυλωμένες τροχιές στον χωροχρόνο. Ενώ στην εποχή του, κανείς δεν γνώριζε για την καμπυλότητα του χώρου, σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Einstein είχε δίκιο, διότι οι αστρονόμοι μερικές φορές παρατηρούν μακρινά αστέρια, που θα έπρεπε κανονικά να κρύβονται από κοντινότερα αντικείμενα όπως ο Ήλιος, αφού βρίσκονται σε ευθεία γραμμή πίσω του. Αντί όμως να ταξιδεύει το φως του μακρινού άστρου σε ευθεία γραμμή, και να εμποδίζεται από το αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά του, καμπυλώνεται η τροχιά του γύρω από το εμπόδιο και φτάνει έτσι στον παρατηρητή. (Πηγή: Θεωρία της σχετικότητας και www.physics4u.gr)
Ή απλώς είμαι λίγο... αργός και καθόλου παρατηρητικός.
Αυτά για σήμερα.
Τα λέμε.
ΥΓ: Αύριο έχουμε ΑΕΚ - ΠΑΟ οπότε αρχίζουν τα pre game posts! Stay tuned...