Παρασκευή 26 Μαΐου 2006

Civil War

"This is the end of the way we do business." Αυτή τη φράση βάζει ο Mark Millar στα χείλη του Daredevil. Κι αυτό ακριβώς είναι το CIVIL WAR. Οι ήρωες διχάζονται, υπό την απειλή της αμερικανικής κυβέρνησης, πως αν οι μασκοφόροι υπερήρωες δεν δεχθούν να καταγραφούν από τα αρχεία του κράτους, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τις στολές τους και να αποσυρθούν.Όπως καταλάβατε ήδη, η Marvel κάνει εδώ ένα θεαματικό άλμα προς το ρεαλισμό. Κάτι που κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούσε να αποφευχθεί από τη στιγμή που η 11η Σεπτεμβρίου συνέβη στο Marvel Universe. Οι αστυνομεύσεις, οι άρσεις απορρήτων, οι κάμερες παρακολούθησης (σχεδόν) παντού... Θα ήταν πραγματικά εξωφρενικό μια τέτοια πραγματικότητα να επέτρεπε σε όλους αυτούς τους μασκοφόρους να κυκλοφορούν και να δρουν κατά βούληση.
Μια βούληση όμως, η οποία συχνά έχει ολέθρια αποτελέσματα. Οι New Warriors δεν καταφέρνουν -λόγω κακών χειρισμών- να αποτρέψουν το θάνατο εκατοντάδων παιδιών. Η κοινή γνώμη εξεγείρεται. Μια γυναίκα της οποίας το παιδί σκοτώθηκε, φτύνει κατάμουτρα τον Tony Stark. Οι υπερήρωες δεν μπορούν πλέον να δρουν αυτόνομα. Θα καταγραφούν και θα ελέγχονται από το κράτος. Όπως οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες. Κι αυτοί έχουν οικογένειες, ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι της καταγραφής, αυτό όμως δεν τους σταματά από το να γνωστοποιούν την ταυτότητά τους. Κι ίσως και να χουν δίκιο. Κάποιοι ήρωες -με πρωτεργάτες τους Iron Man, Mr Fantastic και Yellow Jacket- θέλουν να τέθεί ένα πλαίσιο ευθύνης, ώστε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι άσκοποι θάνατοι. Κάποιοι άλλοι πρόκειται να ακολουθήσουν το δρόμο του Captain America ο οποίος στο όνομα της ατομικής ελευθερίας, αποφασίζει πως θέλει να είναι στρατιώτης της πατρίδας του και όχι της κυβέρνησης.
Απόσπασμα από άρθρο του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου για τη νέα σειρά κόμικ της Marvel, Civil War. Ίσως τελικά μερικά κόμικ (ακόμη και αμερικάνικα) να είναι κάτι παραπάνω από Μίκυ Μάους.