Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Κινέζικη επέλαση και στην αυτοκίνηση / BYD Seal




Κατόπιν της επικράτησής τους, σχεδόν, σε κάθε βιομηχανικό τομέα, οι κινέζοι έρχονται φουριόζοι να κατακτήσουν και την αυτοκινητοβιομηχανία, ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό κάστρο που φαινόταν απόρθητο. Όλα άλλαξαν με την έλευση της ηλεκτροκίνησης. Πλέον δεν χρειάζεται τεχνογνωσία, χρόνια ερευνών και ανάπτυξης που απαιτούνται για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης (πετρελαίου, βενζίνης ή υβριδικού). Ένας ηλεκτροκινητήρας, μπαταρίες και τέλος. Τα υπόλοιπα (σχεδίαση, σύστημα διεύθυνσης, πέδησης κτλ.) είναι πιο εύκολο να τα παράγεις ή να τ' αγοράσεις έτοιμα. Ειδικά για τα ηλεκτρονικά συστήματα που κατακλύζουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, η Κίνα μπορεί να θεωρηθεί ηγέτιδα δύναμη. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι μπαταρίες για τα αμερικάνικα ή ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα -έως τώρα- κατασκευάζονται ήδη στη... Κίνα. 

Παράλληλα έχουν αλλάξει και οι καταναλωτικές συνήθειες. Πλέον το αυτοκίνητο αντιμετωπίζεται σαν ηλεκτρονικό γκάτζετ. Σε τεστ που διαβάζεις στον ειδικό τύπο, αναφέρονται πρώτα σε μέγεθος οθονών, λειτουργικά συστήματα (android, apple car), ηλεκτρονικά συστήματα και δευτερευόντως σε οδηγική απόλαυση, κράτημα στο δρόμο κτλ.

Μένει να δούμε την αξιοπιστία τους, την αντοχή στον χρόνο αλλά και τιμές με τις οποίες θα έρθουν στην Ευρώπη.

Έτσι φτάνουμε και στο Seal, βλ. φωτογραφίες, της κινέζικης BYD που θα έρθει σύντομα στην Ευρώπη και -κατά τη γνώμη μου- είναι από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα ανεξαρτήτως καταγωγής και κοστίζει στη Κίνα 32.000 - 43.000 ευρώ ανάλογα με τον εξοπλισμό που διαθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Η BYD λανσάρει το Seal στην Ευρώπη.

Οι Κινέζοι γυρνούν την πλάτη στις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Αγοράζουν πλέον κινέζικα αυτοκίνητα.