Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2007
Donnie Darko
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007
Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007
Πιστεύεις στο θεό; Μέρος 3
Δεν κρίνω τον χριστιανισμό ως φιλοσοφικό ρεύμα. Ούτε προσπαθώ να το παίξω μελετητής αυτού του φαινόμενου. Μου προκαλούν όμως σκεπτικισμό η θρησκείες γιατί τις θεωρώ ξεπερασμένους θεσμούς που δεν έχουν λόγο ύπαρξης στις σύγχρονες κοινωνίες (αν δεν κάνω τρομερό λάθος, ο ίδιος ο Χριστός δεν τα έβαλε με την εξουσία των ιερέων της εποχή του;). Παλιότερα ασκούσανε το δύσκολο έργο της διατήρησης μιας ηθικής τάξης που βοηθούσε στην αρμονική ανάπτυξη των κοινωνιών. Αυτό όμως τώρα είτε δεν χρειάζεται να το κάνουν (βλ. υψηλότερη παιδεία των ατόμων) είτε δεν μπορούν να το πετύχουν (βλ. άπληστοι παπάδες, ιερείς παιδεραστές, περιουσία της εκκλησίας).
Έχουν ξεθωριάσει οι διδαχές του Χριστού μέσα στους κόλπους της εκκλησίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν με απασχολούν οι φιλοσοφικές θέσεις του Ιησού Χριστού. Σκέψου πως οι ιδέες του ήταν (και είναι…) τόσο επαναστατικές που οι σύγχρονοι του πίστεψαν πως ήταν γιος του θεού τους. Όπως επαναστατικές είναι και οι ιδέες του Σωκράτη, του Κομφούκιου, του Βολτέρου, του Μαρξ, του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ κ.ά. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν είναι γιος, ανιψιός ή οτιδήποτε άλλο του θεού αλλά προσπαθώ να κατανοήσω τις συγκλονιστικές αλήθειες των λόγων του. Κάποιοι, όμως, εκμεταλλευτήκαν την μεγάλη επίδραση του, στη προσπάθεια τους να αποκτήσουν εξουσία και πλούτο, και έτσι ιδρύθηκαν οι κερδοσκοπικοί οργανισμοί που μέχρι και σήμερα ονομάζονται εκκλησίες (καθολικές, ορθόδοξες, κτλ). Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν προσπαθώ να μηδενίσω το έργο μερικών άξιων ανθρώπων της εκκλησίας, ιερέων που σεμνά και ταπεινά, μακριά από αφορισμούς κι κοντόφθαλμους κανόνες προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο. Με τους «άρχοντες» του συγκεκριμένου οργανισμού με τις μεγάλες κοιλιές, τα ακόμη μεγαλύτερα στόματα, τα χρυσαφικά και τις Μερσέντες που κηρύττουν την εγκράτεια και τη ταπεινοφροσύνη δεν θέλω να έχω σχέση.
Παρασύρθηκα και κινδυνεύω να απομακρυνθώ από το θέμα μας. Η άποψη μου για την γνώση μιας ανώτερης ύπαρξης ταυτίζεται, ως ένα σημείο, με τις ιδέες του Δ. Λιαντίνη. Αν δεν χρησιμοποιήσω τη Λογική τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω; Τους δογματικούς κανόνες που προσπαθεί να μου επιβάλει από το σχολείο η εξουσία της εκκλησίας για να μην χάσει την πελατεία της; Το βιβλίο της Δογματικής δεν το έχω διαβάσει. Αγνοούσα και την ύπαρξη του. Αλήθεια, ποιος είναι ο συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου;
ΥΓ: Αν ο Καζαντζάκης είναι σκοταδιστής, αυτοί που τον αφόρισαν τι είναι; ΥΓ2: Σε βρίσκω φανατισμένο και απόλυτο. Άλλο ένα σύμπτωμα των θρησκειών είναι ο φανατισμός που γεννούν.
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2007
Πιστεύεις στο θεό; Μέρος 2
Ο φίλος και γιωτάς Π.Β. μου έστειλε το παρακάτω e-mail όταν διάβασε το προηγούμενο post με τίτλο "Πιστεύεις στο θεό;":
"Ωραίο το άρθρο και η τοποθέτησή σου. Εντούτοις αγαπητέ Dreamon κάνεις το βασικό σφάλμα, που κάνουν και όλοι όσοι ασχολούνται με την ύπαρξη του θεού. Ομιλούν, κρίνουν, σχολιάζουν χωρίς να γνωρίζουν` και έτσι, αναπόδραστα, πέφτουν σε αντιφάσεις και φτάνουν με το συλλογισμό τους σε αδιέξοδα! Πολλοί και μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι έπεσαν σε τέτοια πλάνη.
Ο Ν.Καζαντζάκης λόγου χάρη, επειδή δεν ασχολήθηκε αρκετά με το Χριστιανισμό (όχι ως θρησκεία, αλλά ως φιλοσοφικό κίνημα) έφτανε με το συλλογισμό ούτε σε αδιέξοδα και σε σκοταδισμό. Άλλωστε όλοι οι οπαδοί του αναγνωρίζουν ότι προσπαθούσε να καλύψει τις σωματικές του αδυναμίες (ήταν σεξουαλικά ανίκανος) και αναπηρίες κάνοντας εσφαλμένες αναγωγές σε δογματικά στοιχεία του Χριστιανισμού.
Έτσι ο Λιαντίνης, έτσι και εσύ, κρίνετε και σχολιάζετε χωρίς πρώτα να γνωρίζεται πράγματα και καταστάσεις σε βάθος. Αναρωτιέμαι αν ο αυτόχειρ Λιαντίνης πήρε ποτέ στα χέρια του βιβλίο Της ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ του Χριστιανισμού να διαβάσει!! Εσύ, DREAMON, πήρες;;;; Πάρε ένα, λοιπόν, διάβασέ το και θα δεις πως αυτή σου η αντίθεση (δεν πιστεύω στο θεό, αλλά δεν είμαι άθεος) θα εξαφανισθεί.
Μην αναζητάς, αγαπητέ φίλε, τη λύση ορισμένων πραγμάτων στη Λογική επιστήμη και στην αρχή της Απροσδιοριστίας` ή πιο σωστά μην αναζητάς τη λύση μόνο σε αυτά. Όλα αυτά στα λέει ένας δικηγόρος που αμφισβητεί συνεχώς. Πήγε όμως και 1 έτος στη θεολογική σχολή του ΑΠΘ και σπούδασε από κοντά, την επιστήμη των επιστημών, την θεολογία, όπως όλοι της το αναγνωρίζουν.
Τελικά μάλλον Γιωτάς είσαι..........Σύντομα θα σου δώσω και βιβλιογραφία να ξεστραβωθείς!!!!!!!"
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2007
Πιστεύεις στο θεό;
«…Ποιος τολμάει να ειπεί πιστεύω στο θεό;
Ποιος τολμάει να ειπεί δεν πιστεύω στο θεό;
Έτσι αποκρίθηκε ο Φάουστ στη ερώτηση της Μαργαρίτας.
Η θέση αυτή ανθρώπινα συνιστά τη μόνη δυνατή απόκριση που μπορεί να δοθεί στο ερώτημα. Είναι η απόκριση, σύμφωνα με τη Λογική επιστήμη, που καταργώντας την αρχή της αντίφασης δέχεται το τρίτο, καθώς αλληλλοαναιρεί το πρώτο και το δεύτερο. Όπως έδειξε και στη Φυσική εντελώς πρόσφατα η αρχή της Απροσδιοριστίας. Στο tertium non datur ο Φάουστ θα απαντήσει: tertium datur, τρίτον χωρεί. Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα, που είπε ο Ελύτης προτού γεράσει. Και τα χάσει.
Εάν είμαι άνθρωπος, κατά την έννοια ότι έχω συνείδηση των ορίων μου και επίγνωση του πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα του όντος, δεν είναι δυνατό να δώσω άλλη απόκριση στην ερώτηση της Μαργαρίτας.
Όταν στην ερώτηση αποκριθώ, ναι! Πιστεύω στο θεό, γίνομαι αυτοστιγμεί μωρός. Γιατί δέχομαι στενόκαρδα και στενόμυαλα, κάτι που δεν το ξέρω, σαν αληθινό. Καταντώ δογματικός. Και η επιστήμη θα με πετάξει αυτόματα έξω από τα όρια της με την παρατήρηση: διότι λες ανοησίες.
Όταν στην ερώτηση αποκριθώ, όχι! Δεν πιστεύω στο θεό, γίνομαι αυτοστιγμεί μωρός. Γιατί δέχομαι στενόκαρδα και στενόμυαλα, κάτι που δεν το ξέρω, σαν αληθινό. Καταντώ δογματικός. Και η επιστήμη θα με πετάξει αυτόματα έξω από τα όριά της με την παρατήρηση: διότι λες ανοησίες.
Όποιος πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ένα νεκρό θεό. Όποιος δεν πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ένα νεκρό άνθρωπο.
Όποιος πιστεύει αλλά και δεν πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ζωντανό το νόμο της φύσης. Απλά, καταληπτά, και στα μέτρα του ανθρώπου ζει το θαύμα του κόσμου…»