Δευτέρα 28 Αυγούστου 2006

H βροχή

Επιτέλους βρέχει! Σύννεφα, χαμηλή για την εποχή θερμοκρασία και ο αγαπημένος μου ήχος της βροχής! Εντάξει βαρέθηκα το καλοκαίρι, το ομολογώ. Το κρύο μπορείς εύκολα να το αντιμετωπίσεις, τη ζέστη πολύ δύσκολα. Άντε να μπει το φθινόπωρο, ο χειμώνας. Μου έλειψαν τα κρύα απογεύματα με καυτό καφέ και με καλή low tempo μουσική ή με μια καλή ταινία… Πολύ κρύο δεν κάνει αλλά νοίκιασα το Syriana (κριτική σε επόμενο post), ακούω Nina Simone (καταπληκτική φωνή) και ο σκέτος γαλλικός αχνίζει στο τραπέζι. Βέβαια υπάρχει και μια παράπλευρη απώλεια. Κάθε φορά που χαλάει ο καιρός υπάρχουν προβλήματα στην ADSL σύνδεση (αθάνατος ΟΤΕ!).

Κυριακή 27 Αυγούστου 2006

Τα λάθη της Ducati

Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι πωλήσεις της Ducati παρά την ανανέωση των μοντέλων της. Ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρίες (Triumph, KTM, BMW κτλ) έχουν μια υγιή ανάπτυξη η ιταλική μάρκα βλέπει το μερίδιο της να συρρικνώνεται. Τα αίτια αλλά και οι λύσεις σύμφωνα με τον Claudio Domenicali (product director της Ducati) είναι: 1) Η αποτυχημένη πορεία της 999 ως αντικαταστάτης της 916. Εδώ ο C. D. σημειώνει ότι πρότυπο έπρεπε να είναι η Porsche 911 και ο τρόπος που ανανεώνεται κάθε φορά χωρίς να χάνει την ταυτότητα της. Αυτό σημαίνει ότι το νέο μοντέλο θα έχει περισσότερα στοιχεία της 916. 2) Η μειωμένη αξιοπιστία και το μεγάλο κόστος συντήρησης. Γίνονται ήδη προσπάθειες βελτίωσης. Στο Monster 695 έχει μειωθεί το κόστος στο μισό. 3) Μια Ducati πρέπει να είναι η καλύτερη παντού. Όχι μόνο στη πίστα, στις στροφές αλλά και στο δρόμο, στην ευθεία. Γι΄ αυτό ετοιμάζεται supersport στα 1200 κυβικά εκ. για να είναι καλύτερη σε απόλυτα νούμερα από τα ιαπωνικά 1000άρια. Σχόλιο: Επιτέλους συνειδητοποίησαν στη Bologna ότι δεν αλλάζεις έτσι απλά και ριζικά τη σχεδιάση μια μοτοσυκλέτας που μπήκε στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης...
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Claudio Domenicali στη telegraph.

Σάββατο 26 Αυγούστου 2006

Καβάλα ή Ξάνθη;

Θα ήθελα να κάνω μια έντονα υποκειμενική σύγκριση ανάμεσα στην Καβάλα και την Ξάνθη. Η περιοχή που μένω είναι ανάμεσα στις συγκεκριμένες πόλεις και τις επισκέπτομαι τακτικά και τις δύο. Στην Καβάλα είναι πολύ σνομπ και κλειστοί οι άνθρωποι. Το βλέπεις σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Γενικά το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό και είναι πολύ όμορφη πόλη γιατί έχει θάλασσα και βουνό. Είναι σαν μικρογραφία της Θεσσαλονίκης. Δύσκολα θα βρεις όμως κάτι για να διασκεδάσεις. Η νυχτερινή ζωή είναι χάλια και γενικά υπάρχει μια κοινωνική αδράνεια (ρωτήστε και τους φοιτητές). Επίσης υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα και ανυπαρξία θέσεων πάρκινγκ και αν βρεις –και στο πιο απίθανο στενό- είναι πάντα επί πληρωμή. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ξάνθη. Είναι πιο μικρή πόλη από την Καβάλα (Ξάνθη: 40-50 χιλ. κατ., Καβάλα: 80-90 χιλ. κατ.) και ίσως αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται πιο ανθρώπινη και φιλική. Είναι και πιο άσχημη αλλά υπάρχει αυτό το αμάλγαμα πολιτισμών (Έλληνες - Πομάκοι - Τούρκοι), που την κάνει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια, για να μην ωραιοποιούμε καταστάσεις, η συνύπαρξη δεν είναι πάντα εύκολη. Έχει περισσότερους φοιτητές και έντονη νυχτερινή ζωή. Στην θρακική πόλη νιώθω πολύ πιο άνετα και σχεδόν πάντα περνώ καλά! Εν κατακλείδι αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε μια από τις δύο πόλεις προτιμήστε την γενέτειρα πόλη του Μάνου Χατζιδάκι, την Ξάνθη. Ειδικά αν πάτε στις γιορτές της παλιάς πόλης, αρχές Σεπτεμβρίου, θα περάσετε όμορφα.

Σάββατο 19 Αυγούστου 2006

Think Green: ΠΑΟ '06-'07

Το πρωτάθλημα αρχίζει σε λίγες ώρες και θα ήθελα να αναφερθώ στον νέο ΠΑΟ. Σίγουρα είναι ο πρωταθλητής στις μεταγραφές (συνολικό κόστος περίπου €13.000.000 σύμφωνα με Sport-fm). Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και να μην λέει τίποτα. Μάντης δεν είμαι. Ο ΠΑΟ ενισχύθηκε σημαντικά σε επίθεση, αρκετά στο κέντρο και λίγο στην άμυνα. Οι νέοι παίκτες είναι ποιοτικοί σύμφωνα με το βιογραφικό τους. Το αν θα βοηθήσουν είναι ένα θέμα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι όμως μοναδική ευκαιρία ο ΠΑΟ να παίξει γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο, έχει επιτέλους το υλικό! Κύριε Μπάκε όλα εξαρτώνται από εσάς πια. Ας δούμε τις μεταγραφές: 1) Βίκτορ. Σπουδαία μεταγραφή! Πολλά χρόνια βασικός σε Ρεάλ και Λα Κορούνια. Αυτό τα λέει όλα. Σε καλή ηλικία (30 ετών) κρίμα που επισκιάστηκε από την υπόθεση Σαβιόλα. 2) Ρομέρο. Έχει όλα τα φόντα να γίνει η πιο αποδοτική φετινή μεταγραφή. 3) Μπόβιο. Επιτέλους ο ΠΑΟ απέκτησε σκληρό αμυντικό μέσο με τάκλιν στην καρωτίδα, είναι απαραίτητοι κι αυτοί πια (βλ. Γκατούζο). 4) Ίβανσιτς. Άγνωστος προς εμένα παίκτης. Η πρώην ομάδα του έδωσε 3,8(!) εκ ευρώ για να τον αποκτήσει, 10άρι, αριστεροπόδαρος, μόνο 23 ετών. 5) Σαλπιγγίδης. Γνωστός, πολύ καλός ποδοσφαιριστής (αλλά υπερεκτιμημένος), δεν χρειάζονται άλλα σχόλια. 6) Άντονσον. Φαίνεται καλός. Σταθερός, με πλούσια σωματικά προσόντα έλειπε πέρσι ένας τέτοιος αμυντικός από τους πράσινους. ΚΑΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ! Υ.Γ.: Όπως παλιότερα κατέκρινα τον Τζίγγερ όταν πίστευα ότι έκανε λάθη έτσι τώρα δεν θα διστάσω να του δώσω τα εύσημα για τις καλοκαιρινές κινήσεις του.

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2006

50.000.000 blogs

Τα 50 εκατομμύρια, έχουν φτάσει τα blog στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με αναλυτές, ο αριθμός των blog διπλασιάζεται ανά 5-6 μήνες και το Φεβρουάριο του 2007, αναμένεται να υπάρχουν 100 εκατ. από δαύτα. Η μελέτη επίσης αναφέρει πως έχουμε 175.000 νέους “δημοσιογράφους” κάθε μέρα, ενώ ανεβαίνουν 1,6 εκατ. posts ημερησίως.
Πολλοι λένε οτι είναι μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει όπως αρκετά πράγματα σχετικά με το internet. Ελπίζω να κάνουν λάθος. Είναι αλήθεια όμως ότι η πλειοψηφία των blog είναι αδιάφορα (όπως είναι και το Black Flute - είμαι ρεαλιστής!). Υπάρχουν όμως και κάποια που αξίζουν (αν όχι να γίνουν βιβλία όπως επιτάσει η μόδα, τουλάχιστον να διαβαστούν). Το 40% των blogs είναι γραμμένα στην Αγγλική γλώσσα, ενώ το 31% στην Ιαπωνική. Στα Κινέζικα είναι το 12%. Ποιο είναι το ποσοστό της Ελληνικής γλώσσας;!

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2006

Think Green: Γκέκας - Σάλπι

Ο Παναθηναϊκός 4 μέρες πριν τελειώσει η μεταγραφική περίοδος ψάχνει και για έναν επιθετικό μετά από τις εξελίξεις Γκέκα – Σαλπιγγίδη! Ωραίο μεταγραφικό σχεδιασμό κάνατε πάλι φέτος παιδιά εκεί στον ΠΑΟ… Ξεκινήσαμε από το «2-3 προσθήκες και βασικό κορμό τον περσινό» και καταλήξαμε με 6(!) νέους παίκτες στην ενδεκάδα (μαζί με τον επιθετικό που θα αποκτηθεί). Μάλιστα οι 4 από αυτούς αποκτήθηκαν μερικές μέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Τουλάχιστον φαίνεται να είναι καλές μεταγραφές σύμφωνα με το βιογραφικό των παικτών. Θα τους δούμε στο γήπεδο και θα κρίνουμε. Ο Μπάκε συνεχίζει να δηλώνει ότι θα είναι έτοιμη η ομάδα όταν αρχίσει η 1η Super League;
Σχετικά με το θέμα Γκέκα – Σαλπιγγίδη πολύ θόρυβος για το τίποτα. Ανοησία του Γκέκα η δημοσίευση της προφοράς του ως δανεικός στον ΠΑΟΚ. Υπερβολική και η απαίτηση του για το νέο συμβόλαιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ζήτησε τα χρήματα που παίρνουν ο Παπαδόπουλος και ο Γκονζάλες (€800.000). Φάνη το καβαλήσαμε το καλάμι; Και τα λεφτά (€1.500.000 + 2 παίκτες) που ακούγονται για Σαλπιγγίδη είναι υπερβολικά! Δεν πιστεύω ότι ο επιθετικός του ΠΑΟΚ είναι καλύτερος από τον Γκέκα. Δεν πιστεύω επίσης ότι θα προσφέρει περισσότερα από τους Κωνσταντινίδη – Θεοδωρίδη.

Θάλασσα

Απόψε πήγα στη θάλασσα, σε μια ήσυχη παραλία της περιοχής μου, και πραγματικά ήταν απόλαυση! Δεν άντεχα να μείνω σπίτι. Βαρέθηκα και τα ξενέρωτα bar και προτίμησα παραλία. Είχε ξαστεριά, ένα δροσερό αεράκι, καλή παρέα και κρύα μπύρα. Είδα πολλά αστέρια να πέφτουν… Πρόσεχε τι εύχεσαι! Πριν από λίγο γύρισα και επειδή δεν με έπιανε ύπνος σκέφτηκα να ασχοληθώ με το blog (παράνοια;). Λοιπόν από σήμερα θα μετρώ τους επισκέπτες μου (έχει όρια η ματαιοδοξία;). Θα βρείτε τον αριθμό δεξιά κάτω από τα links. Επιπλέον θα έχουμε και mini polls! Με ενδιαφέρει η γνώμη σας γι’ αυτό ψηφίστε!

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006

Αύξηση στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ κατά 130%

Δύο μήνες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και στο Εθνικό Τυπογραφείο επικρατεί πανικός για τις προκηρύξεις που πρέπει να προηγηθούν ώστε να βγουν πριν από τις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα καταληκτική σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Από τις 14 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα μέχρι τις εκλογές «παγώνουν» οι προσλήψεις στους δήμους και τις νομαρχίες όλης της χώρας. Ανάμεσα λοιπόν στο εκλογικό υλικό (εγκύκλιοι, οδηγίες κ.λπ.), που τυπώνεται σε διπλοβάρδιες, οι υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου προσπαθούν να προλάβουν και τις «προεκλογικές προκηρύξεις» που στο παρά πέντε οι δήμαρχοι και οι νομάρχες μέσω ΑΣΕΠ προσπαθούν να προωθήσουν. Αλλωστε, είναι ένα δυνατό προεκλογικό χαρτί... «Σε σχέση με πέρυσι φέτος έχουμε μια κατακόρυφη αύξηση στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ κατά 130%» είπε στην «Κ.Ε.» ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, ειδικός γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου. «Κινούμαστε πια σε οριακά επίπεδα για να εξυπηρετήσουμε τους πάντες». Μετρήσαμε τουλάχιστον 156 προκηρύξεις για περισσότερες από 6.000 προσλήψεις ότι τρέχουν αυτή την περίοδο για το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

Κυριακή 6 Αυγούστου 2006

Τα «γενέθλια» του Internet

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από τα εγκαίνια του πρώτου δικτυακού τόπου. Στις 6 Αυγούστου του 1991, ο άγγλος Τιμοθι Μπέρνερς Λι εγκαινιάζει την ηλεκτρονική ιστοσελίδα http://info.cern.ch. Να σημειωθεί ότι ο Τίμοθι Μπέρνερς Λι ήταν αυτός που ανακάλυψε το «WWW», δίνοντας το έναυσμα για την καλπάζουσα ανάπτυξη του World Wide Web.
Διαβάστε το χρονολόγιο του internet εδώ, από τον Τάσο Οικονόμου.

Ο ΠΑΟ στα φιλικά

Περιμένω ανυπόμονα και με περιέργεια τον νέο ΠΑΟ. Έχει αλλάξει η μισή σχεδόν ενδεκάδα σε σχέση με πέρσι (Άντονσον, Ρομέρο, Μπόβιο, Βίκτορ, αντί-Έκι) και το πιο σημαντικό έχει αλλάξει ο προπονητής. Μέχρι τώρα τα στα φιλικά είναι απογοητευτικός. Βασικά είναι σαν να βλέπω τον περσινό ΠΑΟ. Προβλέψιμος, αργός, προβλήματα στην ανάπτυξη και στην άμυνα. Οι νέοι παίκτες πιστεύω όμως θα βοηθήσουν ν΄ αλλάξει η εικόνα της ομάδας. Διάβασα για ενδιαφέρον των πρασίνων για τον βραζιλιάνο Ντανίλο. Φίλος που παρακολουθεί βραζιλιάνικο πρωτάθλημα μου είπε ότι είναι πολύ καλός. Κλασσικό 10άρι, καλή τεχνική κατάρτιση και είναι μικρός (22 ετών). Ταλέντο! Αν και…
Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να αποκτηθεί παίκτης στη θέση του Έκι για δυο λόγους: 1) Όταν γυρίσει ο Έκι τι θα τον κάνει ο ΠΑΟ τον νέο παίκτη που θα έχει έρθει και θα είναι ενδεκαδάτος; και 2) πρέπει φέτος να προωθηθεί ο Λεοντίου, έχει πολύ ταλέντο και πιστεύω μπορεί να καλύψει το κενό στη θέση 10. Έκι περαστικά!

Σάββατο 5 Αυγούστου 2006

Victor

Ο ΠΑΟ συμφώνησε με τον παικταρά Victor της Λα Κορούνια. Δεξί χαφ, 30 ετών, πρωταθλητής Ευρώπης με Real, 7 χρόνια βασικός στη Λα Κορούνια. Σωστή κίνηση που θα βοηθήσει γιατί -αν και φανατικός οπαδός του μάγου Μπίδη- πρέπει να παραδεχτώ ότι είχαμε πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση. Τον Μπόβιο δεν τον ξέρω αλλά έχει καλό βιογραφικό (πρωταθλητής στη Βραζιλία με τη Σάντος) και περιμένω να τον δω στο γήπεδο. Άσχετο άλλα το στυλάκι του μου θυμίζει τον Γκατούζο! Ελπίζω να είναι καλύτερος όμως από τον -μηχανάκι μεν άμπαλο δε- Γκατούζο.

Ν. Δήμου - Ασκήσεις ελευθερίας

"Σκέπτομαι, αμφιβάλλω, υπάρχω. Κείμαι σκεπτικός απέναντι στον εθνικό μας μύθο, στις βεβαιότητες και τους θεσμούς. Στέκω κριτικός κι επικριτικός ενάντια στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, στον πουριτανισμό και τη λογοκρισία. Υπάρχω αναζητώντας την Ευρώπη και τον κόσμο. Για να μπορώ να υπάρχω και αύριο και μεθαύριο χωρίς να υποκύπτω ούτε να συμβιβάζομαι. Με το κεφάλι ψηλά." Αυτά -πάνω κάτω- θα διαβάσετε στις 530 σελίδες αυτού του βιβλίου που ασκείται και συλλογάται ελεύθερα...
Η συνέχεια της κριτικής εδώ.

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006

Έλληνες και Internet

Από άρθρο του Contra:
Ραγδαία ανάπτυξη στη χρήση του Διαδικτύου στην χώρα μας προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε η Focus - Bari και το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας στους τρεις Έλληνες κάνει πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των χρηστών εντοπίζεται στα πιο υψηλά μορφωτικά και κοινωνικό-οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Η ανθρωπογεωγραφία του Έλληνα χρήστη:
Το 33,8% του ελληνικού πληθυσμού, στις ηλικίες από 13 έως 70 ετών, χρησιμοποιεί το Ίντερνετ. Φαίνεται επίσης ότι προς το παρόν αποτελεί μια πιο ανδρική υπόθεση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 40% των ανδρών ανά την επικράτεια χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, έναντι του 26% των γυναικών.
Παράλληλα, ξεπερνά το 60% στον πληθυσμό με ανώτερη μόρφωση και εισόδημα καθώς και στους νέους κάτω των 24 ετών. Επίσης, η χρήση του Ίντερνετ εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες αστικές περιοχές με 40%, τη στιγμή που στις αγροτικές περιοχές της περιφέρειας δεν υπερβαίνει το 20%.
Ένα συντριπτικό ποσοστό (96%) δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Ίντερνετ ως πηγή ενημέρωσης, αλλά μόλις το 55,7% χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ο έλληνας χρήστης επιλέγει το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, ενημέρωση, επαγγελματική πληροφόρηση και download προγραμμάτων, κυρίως μουσικής.

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006

Kazaa

Από τη στήλη Media του Sport24: "Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του δικτύου ανταλλαγής και download τραγουδιών Kazaa, 'Sharman Networks, ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις 4 μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες του κόσμου ( Universal Music, Sony BMG, EMI και Warner Music) και θα τους καταβάλει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, ενώ από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσει το δρόμο της νομιμότητας (πάνε και αυτοί, τα torrents να' ναι καλά). Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πειρατείας τραγουδιών, να αναφέρουμε ότι οι στατιστικές λένε πως “κατεβάζονται” περίπου 20 δισ. τραγούδια το χρόνο, δηλαδή 3 ο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη. Σιγά τα πολλά δηλαδή." ;-)

Τρίτη 1 Αυγούστου 2006

Libanon Death

From The Lebanese People To The So Called "Civilized" West: "Thank You"