Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006

Έλληνες και Internet

Από άρθρο του Contra:
Ραγδαία ανάπτυξη στη χρήση του Διαδικτύου στην χώρα μας προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε η Focus - Bari και το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας στους τρεις Έλληνες κάνει πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των χρηστών εντοπίζεται στα πιο υψηλά μορφωτικά και κοινωνικό-οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Η ανθρωπογεωγραφία του Έλληνα χρήστη:
Το 33,8% του ελληνικού πληθυσμού, στις ηλικίες από 13 έως 70 ετών, χρησιμοποιεί το Ίντερνετ. Φαίνεται επίσης ότι προς το παρόν αποτελεί μια πιο ανδρική υπόθεση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 40% των ανδρών ανά την επικράτεια χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, έναντι του 26% των γυναικών.
Παράλληλα, ξεπερνά το 60% στον πληθυσμό με ανώτερη μόρφωση και εισόδημα καθώς και στους νέους κάτω των 24 ετών. Επίσης, η χρήση του Ίντερνετ εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες αστικές περιοχές με 40%, τη στιγμή που στις αγροτικές περιοχές της περιφέρειας δεν υπερβαίνει το 20%.
Ένα συντριπτικό ποσοστό (96%) δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Ίντερνετ ως πηγή ενημέρωσης, αλλά μόλις το 55,7% χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ο έλληνας χρήστης επιλέγει το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, ενημέρωση, επαγγελματική πληροφόρηση και download προγραμμάτων, κυρίως μουσικής.