Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Η Τριλογία του Κόσμου (His Dark Materials)


Έγινε γνωστό ότι το BBC θα δημιουργήσει μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων που θα στηρίζετε στη διάσημη φάντασυ τριλογία του Φίλιπ Πούλμαν. Είχε γυριστεί μια ταινία το 2007 με πρωταγωνιστές μάλιστα τους Νικόλ Κίντμαν και Ντάνιελ Κρέγκ η οποία βασίστηκε στο πρώτο βιβλίο με τον τίτλο "Το Αστέρι Του Βορρά". Δεν είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, η μεταφορά ήταν μέτρια και έτσι έμεινε στη μέση το πρότζεκτ.

Διάβασα τα τρία βιβλία πριν ένα μήνα, μου άρεσαν σε γενικές γραμμές  αν και το τάργκετ γκρουπ είναι ίδιο με του "Χάρυ Πότερ", το εφηβικό κοινό περισσότερο και λιγότερο το ενήλικο (που θα προτιμήσει ένα "Γκέιμ οφ Θρόουνς"). Καταπιάνεται, όμως, με έννοιες και ιδέες που αφορούν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Κάτι που σκέφτηκα, όταν τελείωσα την ανάγνωση, ήταν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει πετυχημένη μεταφορά στον κινηματογράφο από το συντηρητικό Χόλιγουντ καθώς το υπέρτατο κακό στα βιβλία είναι η... εκκλησία!

Ας δώσουμε μια πολύ περιληπτική περιγραφή της ιστορίας με την οποία καταπιάνεται ο Φιλιπ Πούλμαν για να καταλάβετε τι εννοώ. Ο ήρωας είναι ένα δυναμικό δωδεκάχρονο ορφανό κορίτσι, η Λύρα, που ζει σε ένα σύμπαν που μοιάζει πολύ με το δικό μας αλλά είναι και αρκετά διαφορετικό ταυτόχρονα. Για παράδειγμα ζει σε κολέγιο της Οξφόρδης στην Αγγλία βικτοριανής εποχής, υπάρχουν τα κράτη που βρίσκουμε και στο δικό μας σύμπαν, υπάρχει η εκκλησία, η οποία έχει μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη αλλά παράλληλα σε αυτό τον κόσμο όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα δαιμόνιο (με τη Σωκρατική έννοια και όχι τη θεολογική) που ουσιαστικά είναι η ψυχή(;) τους και το οποίο έχει υλική υπόσταση με μορφή ζώου που μπορεί να μιλάει. Επίσης υπάρχουν μάγισσες αλλά και νοήμονες πολικές αρκούδες με σιδερένιες πανοπλίες! Όπως προανέφερα ο κακός είναι η εκκλησία που θέλει να επιβάλει τον σκοταδισμό κυνηγώντας και κάνοντας πλύση εγκεφάλου ακόμη και σε μικρά παιδιά. Στα επόμενα βιβλία μπαίνουν κι άλλοι πρωταγωνιστές και πλάσματα, άλλες φορές εντυπωσιακά (άγγελοι από φως) και άλλες φορές παιδικά, σχεδόν γελοία (μίνι ελέφαντες με νοημοσύνη που έχουν ρόδες στα πόδια τους!!!).

Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον και περιέργεια τη τηλεοπτική σειρά. Το γεγονός ότι το ανέλαβε το BBC μου δίνει ελπίδες ότι αυτή τη φορά θα γίνει ορθότερη και ποιοτικότερη μεταφορά.

Παραπομπές: