Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Ubuntu: Τέλος το Unity


Είδηση σοκ! Κεραυνός εν αιθρία! ...και άλλα τέτοια κλισέ μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς στην είδηση πως η Canonical, η εταιρεία πίσω από το λειτουργικό Ubuntu (Linux), σταματάει την εξέλιξη του περιβάλλοντος εργασίας "Unity" κι επιστρέφει στο "Gnome". To Unity ήταν το μεγάλο στοίχημα της Canonical όταν το πρωτοπαρουσίασε μετά βαΐων και κλάδων πριν μερικά χρόνια. Η ειδοποιός διαφορά της από τα υπόλοιπα λειτουργικά που στηριζόταν στο Linux και ο δρόμος που θα οδηγούσε σε μια πραγματική σύγκλιση που θα σήμαινε ότι θα χρησιμοποιούσαμε το ίδιο λειτουργικό στο σταθερό υπολογιστή, στο τάμπλετ και στο κινητό.

Στην ανακοίνωση της, η Canonical, παραδέχεται ότι απέτυχε εμπορικά το Unity γι' αυτό και επιστρέφει στο δοκιμασμένο, αναπτυσσόμενο Gnome. Χρησιμοποιώ το Ubuntu εδώ και 10 χρόνια περίπου και την εμπειρία χρήσης θα τη χαρακτήριζα πολύ καλή. Ομολογώ πως δεν είδα με καλό μάτι το Unity όταν πρωτοεμφανίστηκε, όπως και μεγάλο μέρος όσων ασχολούνται με το Linux. Θεώρησα, όμως, έξυπνο το να βάλεις τη μπάρα εργασίας κάθετα αριστερά αντί για κάτω που έχουν οι υπόλοιποι, σε ένα κόσμο με wide screen (16:9) οθόνες. Στη συνέχεια το συνήθισα, δεν έγινα οπαδός του αλλά με βόλεψε και δεν ασχολήθηκα με άλλο περιβάλλον εργασίας από τα πάρα πολλά που υπάρχουν στο Linux.

Θεωρώ θετικό την επιστροφή στο Gnome. Επίσης δεν νομίζω ότι ήρθε το τέλος του Ubuntu. Ίσως μάλιστα είναι μια ευκαιρία για πρόοδο με την βοήθεια της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού που αναπτύσσει το Gnome. Παράλληλα θα συνεχίσω να προτείνω το Ubuntu ως μια αξιόπιστη, καλύτερη επιλογή σε αυτούς που χρησιμοποιούν Microsoft Windows.

Links:
Ubuntu 18.04 To Ship with GNOME Desktop, Not Unity
Το Ubuntu πέθανε; Ζήτω το Ubuntu;
Canonical: Τέλος το Unity [...] Επιστροφή στο Gnome
Ubuntu Unity 8 – The End [Opinion]
5 Questions We’re All Asking About the Future of Ubuntu