Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Δι' ευχών

"Την διαβεβαίωση πως δεν τίθεται θέμα περικοπών στους μισθούς των κληρικών, έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά."

Η παραπάνω είδηση πέρα από εξοργιστική δείχνει εύγλωττα πόσο διαστρεβλωμένη είναι η κοινωνία που δημιουργήσαμε. Ένας θεσμός που πλέον δεν έχει κάτι να προσφέρει, απολαμβάνει προνόμια που αφαιρέθηκαν από μένα κι εσένα με τη βία. Είναι βία να σου αφαιρούν το δικαίωμα σε μια ποιοτική ζωή και απλώς να σου πετούν ένα ξεροκόμματο για να επιβιώσεις και συνεχίσεις να εκτελείς την εργασία τους.

Σε αυτόν τον κόσμο λοιπόν οι κληρικοί συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος των πολιτών. Είναι στιγμές που απορώ που ακόμη υπάρχουν τόσο πολλοί χριστιανοί στην εποχή μας. Τόσος μεγάλος είναι ο σκοταδισμός στην κακόμοιρη Ελλάδα; Φταίει που δεν περάσαμε ένα "Διαφωτισμό" μια "Αναγέννηση" αλλά μια μακροχρόνια υποδούλωση από ένα λαό υποανάπτυκτο στις τέχνες και τα γράμματα (Τούρκοι);

Στο CERN βρήκαν το μποζόνιο, η NASA έστειλε ρομπότ για την εξερεύνηση του Άρη, έχεις όλον το κόσμο στο χέρι σου (smartphone). Εσύ, όμως, ακόμη πιστεύεις πως ένας βασιλιάς με μακριά λευκή γενειάδα, κάθεται σε ένα θρόνο από σύννεφα στον ουρανό, τον περιβάλουν ανθρωποειδή με φτερά και παρακολουθούν κάθε κίνηση και σκέψη σου; Ναι, ξέρω όλα αυτά είναι συμβολικά και δεν κυριολεκτεί η Εκκλησία. Πολύ βολική πάντως η χρήση της έννοιας του συμβολισμού. Οτιδήποτε που αναφέρεται στη Βίβλο καταρρίπτεται από την επιστήμη, αποκτά αμέσως συμβολικό χαρακτήρα.

Anyway, ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι κι όπου θέλει, στον θεό των χριστιανών, στον Αλλάχ, στον Δία (που είναι και πιο κουλ από τους δύο προηγούμενους κατά τη γνώμη μου) αλλά δεν έχει το δικαίωμα να το επιβάλλει στον άλλον και να τον υποχρεώνει να πληρώνει το κόστος λειτουργίας της θρησκείας του. Εν έτη 2012, θεωρώ κατάντια να υπάρχει ακόμη αυτός ο στρατός καλοπληρωμένων παπάδων, πληρωμένων από το δημόσιο, από εσένα κι εμένα.