Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού

Να και ένα καλό νέο από τη πόλη μας. Η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα στέφθηκε πριν λίγες ημέρες παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού, στα κορίτσια μέχρι 14 ετών, στο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Αλ Άιν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Η Σταυρούλα κατάφερε να συγκεντρώσει 9 βαθμούς σε 11 αγώνες (8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα). Συμμετοχή στο πρωτάθλημα είχαν 124 αθλήτριες από 63 χώρες. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια πέτυχε 5,5 βαθμούς σε 8 αγώνες, απέναντι σε κορυφαίες παγκοσμίως σκακίστριες. Νίκησε δύο γκραν μετρ και δύο διεθνείς μετρ, αποδεικνύοντας ότι, αν και παιδί, είναι πολύτιμη στην ομάδα. Το 2010 ήταν 6η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για σκακίστριες μέχρι 10 ετών. 

Η αναρρίχηση στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου δεν είναι εύκολο πράγμα, kudos στη  νεαρή σκακίστρια και την οικογένειά της που τη στήριξε.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Καλές γιορτές


Ίσως δεν μας έμειναν πολλά. Γλυκό κρασί, μερικοί φίλοι, όμορφα τραγούδια. Ίσως αυτά είναι ότι χρειαζόμαστε τελικά.

Καλά Χριστούγεννα!

Και μια χριστουγεννιάτικη playlist (χωρίς το last Christmas, yeah!) από το cosmo.gr για να παίζει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Θάνος Μικρούτσικος & Ρίτα Αντωνοπούλου live @ Καβάλα

Μια συναυλία που άξιζε να παρακολουθήσει κανείς. Ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής, μια νέα κοπέλα με αστείρευτο ταλέντο και ένας πολυτάλαντος μουσικός (Θύμιος Παπαδόπουλος, πνευστά) χάρισαν δυόμιση ώρες με υπέροχες μουσικές και αγαπημένα τραγούδια.

Δεν χρειάζεται να γράψει κανείς κάτι άλλο για τους καλλιτέχνες. Όμως δεν ανέβασα αυτό το κείμενο απλώς για να αναφέρω ότι βρέθηκα κι εγώ εκεί και πόσο όμορφα ήταν. Βασικά δύο προβληματισμοί τριβελίζουν το μυαλό μου από το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου και θα ήθελα να τους μοιραστώ.

Κατ' αρχάς ο χώρος ήταν ακατάλληλος για συναυλία, έστω και τριών ατόμων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καφετέρια (Μυροβόλος Άνοιξη) στο λιμάνι της Καβάλας. Καθίσαμε στα τραπεζάκια που είχε στο πεζοδρόμιο και παρακολουθούσαμε μέσα από την ανοιχτή τζαμαρία(!). Δεν υπήρχε ένας πιο κατάλληλος χώρος; Εντάξει, οι καιροί είναι δύσκολοι και ίσως θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι απλώς που είχαμε την ευκαιρία να τους παρακολουθήσουμε αλλά η Καβάλα είναι μια πόλη 100.000 κατοίκων, δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά ένα μεγαλύτερο χώρο; Μάλλον όχι.

Δεύτερον και πιο σημαντικό θα μπορούσε να προβληματιστεί κανείς σχετικά με το περιεχόμενο των τραγουδιών και συσχετίζοντας το με το κοινό της συναυλίας. Ειπώθηκαν πολιτικά τραγούδια όπως π.χ. το "Αυτούς τους έχω βαρεθεί" που σε μια ίσως δεύτερη ανάγνωση, αυτοί, που τους είχε βαρεθεί η Μαρία Δημητριάδη, αποτελούσαν το κοινό:
Δημόσιοι υπάλληλοι - γραφειοκράτες, 
υπαλληλίσκοι, δάσκαλοι - της νεολαίας νταντάδες,
Άνθρωποι όπως κι εγώ, δηλαδή ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος που επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί, 
αστοί που έχουν ακόμη να κάψουν "λίπος" και δεν τους άγγιξε η κρίση κ.α.

Τέλος πάντων ας μη γκρινιάζουμε, στο κάτω κάτω ήταν μια μοναδική βραδιά για τη πόλη.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Σιωπή


Παλιά φωτογραφία
στην άδεια παραλία
σιωπή.

Κοιτάζω απ’ το μπαλκόνι
το δρόμο που θολώνει
η βροχή.

Λένε πως στη χώρα που ναυάγησες
βασιλεύουν οι μάγισσες.
Βουλιάζουνε στο βυθό και σε βγάζουνε
στον αφρό.

Λένε πως μας άφηνες στα κύματα
φυλαχτά και μηνύματα.
Τα βρήκανε τα πουλιά και χαθήκανε
ξαφνικά.

Η πόλη σαν καράβι
τα φώτα της ανάβει
γιορτή.

Θυμάμαι που γελούσες
να μείνω μου ζητούσες
παιδί.

Λένε πως στη χώρα που ναυάγησες
βασιλεύουν οι μάγισσες.
Βουλιάζουνε στο βυθό και σε βγάζουνε
στον αφρό.

Λένε πως μας άφηνες στα κύματα
φυλαχτά και μηνύματα.
Τα βρήκανε τα πουλιά και χαθήκανε
ξαφνικά.

[Ξύλινα Σπαθιά - Σιωπή]

[Photo credit: Richard Palmer / Foter.com / CC BY-SA]

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Quartet


Σε ένα... ΚΑΠΗ για μουσικούς στη βρετανική εξοχή ετοιμάζουν μια συναυλία για να μαζέψουν χρήματα που θα βοηθήσουν στη συνέχιση της λειτουργίας του. Ο ερχομός μια καινούργιας ενοίκου θα αναστατώσει την ηρεμία των εκκεντρικών ηλικιωμένων μουσικών.

Το φιλμ είναι ο ορισμός της feel good ταινίας, ό,τι πρέπει δηλαδή για τις γιορτές. Το εκλεπτυσμένο χιούμορ, η "τρυφερή" σκηνοθεσία του , η αγαπημένη στο ρόλο ξεχασμένης ντίβας της όπερας και το όμορφο μουσικό σάουντρακ αποτελούν τα υλικά για μια δημιουργία που θα ζεστάνει 90 λεπτά από τη ζωή σας, κάτι πολύτιμο μέσα σε αυτή την εποχή ψύχους που διανύουμε.

IMDb 

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Bahar Yurukoglu


A wizard with light and shapes, Washington-based Yurukoglu creates mesmerising visuals using Perspex, glass and projections. With an unerring eye for drama, she transforms large spaces into psychedelic, geometric light shows. Here we catch up with Yurukoglu…

Η ερημιά του Νοσφιστή


Keep watching over Durin's son.