Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Με το XT στον Νέστο

Yamaha XT @ Nestos river, North Greece
Το αγαπημένο Yamaha XT φιγουράρει μέσα στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου που βρίσκεται λίγο πριν το δέλτα στη Κεραμωτή (περιοχή Χρυσούπολης, Καβάλα).

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Σαν σήμερα

Noah της Elizabeth Weinberg
Στις 29 Μαΐου του 1453 "η Πόλις εάλω". Σήμερα, 557 χρόνια μετά, οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, άνθρωποι που υπερηφανεύονται για την (κοινή) ιστορία των ομάδων τους και τη καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, πλακώθηκαν στο ξύλο όταν συναντήθηκαν στον δρόμο πηγαίνοντας σε έναν αγώνα χάντμπολ.

Μπορούν να υπάρξουν πολλές αναγνώσεις του παραπάνω γεγονότος. Προτιμώ να μείνω σε μια που πάντα με γοήτευε: Ειρωνεία.

Η φωτογραφία είναι της Elizabeth Weinberg.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Anorak Festival 2010

Τη πρώτη μέρα θα είμαι σίγουρα εκεί. Λατρεύω Παυλίδη και Μόνικα κι ευτυχώς παίζουν τη Παρασκευή. Το Σάββατο θα είμαι εκτός Καβάλας και δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παρακολουθήσω τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ.

Μπράβο στα παιδιά που το συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά!

Στο πρώτο, πέρσι, πέρασα τέλεια!

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Αυτό το αστέρι

This Star
Δημιουργία του Design Insane.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Πιθίκια έχουν κατακλύσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Γνωστά και ως κομματόσκυλα. Αυτοί είναι επιστήμονες; Τον μέλλον της Ελλάδας; Κάναμε τα πανεπιστήμια σαν τα μούτρα μας. Χρεωκοπία όχι μόνο οικονομική αλλά και ηθική, αξιών και ελπίδας.

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Άλλο το ένα, άλλο τ' άλλο

Alpine road
Οδηγώντας μοτοσυκλέτα

Vespa Be Free ad
Οδηγώντας αυτοκίνητο
Εύστοχη η νέα διαφημιστική καταχώρηση της Vespa (εικόνα 2), αποδίδει με έξυπνο και απλό τρόπο τη κλειστοφοβική αίσθηση του αυτοκινήτου. Καλοκαίρι έρχεται, στην όμορφη χρεοκοπημένη Ελλάδα είμαστε (οι περισσότεροι), ας απολαύσουμε εικόνες σαν τη πρώτη αυτού του ποστ.

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Grande Inter: E Tripletta!

Inter
Φυσικά κι άξιζε η Ίντερ το τρόπαιο. Ακούω και διαβάζω για κατενάτσιο αλλά αυτό που θυμάμαι είναι τα όμορφα γκολ του μεγάλου Ντιέγκο Μιλίτο και τη Μπάγερ να μην μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το ν' αλλάζει παράλληλες (σε σχέση με την αντίπαλη εστία) πάσες.

Ναι, η αλαζονεία του Μουρίνιο είναι αντιπαθητική αλλά δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος. Και ναι, ο Σνάιντερ είναι ένας από τους σπουδαίους μπαλαδόρους της Ευρώπης.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Επιστημονική Φαντασία στη Καβάλα

Ο πολιτιστικός σύλλογος Διαδρομές διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Επιστημονική φαντασία: Οι πολλαπλές εκφάνσεις του μέλλοντος", με ομιλήτρια την Δόμνα Παστουρματζή, καθηγήτρια ΑΠΘ.

Η κ. Δόμνα Παστουρματζή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου. Ανάμεσα στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Αμερικανικής λογοτεχνίας που διδάσκει είναι και η επιστημονική φαντασία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για αυτό το λογοτεχνικό είδος. Το τελευταίο βιβλίο της είναι "Βιοτεχνολογικά και Ιατρικά Θέματα στην Επιστημονική Φαντασία".

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 20:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω ιντερνετ από την σελίδα του συλλόγου www.diadromes.net.

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη μικρή μας πόλη, θα προσπαθήσω να παρευρεθώ.

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Kick Ass

Kick Ass movie poster
Ένας συνεσταλμένος και αδύναμος έφηβος, ο Ντέιβ Λιζέφσκι, ο οποίος είναι μανιώδης αναγνώστης κόμικς, αποφασίζει να γίνει υπερήρωας. Βρίσκει την κατάλληλη στολή, διαλέγει το όνομα Kick-Ass, φτιάχνει μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και βγαίνει στους δρόμους. Εκεί το μόνο που καταφέρνει είναι να τρώει απίστευτο ξύλο από κάθε κακοποιό που συναντά μιας και η μόνη του υπερδύναμη είναι η "ικανότητα" να γίνεται αόρατος στα κορίτσια του σχολείου του τα οποία δεν του δίνουν καμία σημασία. Θα συναντήσει, όμως, τη Hit Girl και τον πατέρα της, τον Big Daddy, που θα γίνουν ο φόβος και ο τρόμος του υποκόσμου, αλλά κι έναν (looser) εκκολαπτόμενο υπερήρωα, τον Red Mist, ο οποίος κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.

Αν είχα τη τύχη και την ικανότητα να γίνω σκηνοθέτης το kick ass θα ήταν σίγουρα μια ταινία που θα ήθελα είχα σκηνοθετήσει! Απίστευτο το σενάριο, στηρίζεται στο ομώνυμο κόμικ των Mark Millar και John Romita, Jr. Υποδειγματική η σκηνοθεσία του Matthew Vaughn, μένει πιστή στις αρχές ενός κόμικ χλευάζοντας παράλληλα τις σύγχρονες ταινίες με υπερήρωες. Θεωρώ επίσης ότι καταφέρνει με τις σκηνές δράσης που χορογραφεί να γεννάει συναισθήματα ζήλιας στον Ταραντίνο... Το black humor και ο κυνισμός βρίσκονται στα καλύτερα τους ενώ η εντεκάχρονη Chloë Moretz σκοτώνει και σφάζει οτιδήποτε βρίσκεται στο δρόμο της μετατρέποντας την ηρωίδα της σε άξιο συνεχιστή της κληρονομιάς που άφησε η "Νύφη" (Uma Thurman) από το Kill Bill. Πολύ καλό και ταιριαστό το καστ με τον Nicolas Cage ν' ανταποκρίνεται άψογα στον ρόλο του. Εκπληκτικό το σάουντρακ, συμπληρώνει ιδανικά τη καλύτερη ταινία που είδα φέτος στον κινηματογράφο.

Τέλος, κάτι που δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω. Σε μια σκηνή που ο ήρωας είναι δεμένος και τον σημαδεύουν με όπλα οι "κακοί", παίρνει πια απόφαση ότι θα πεθάνει και αναλογίζεται αυτά που θα αφήσει πίσω του, τη κοπέλα του, του φίλους του κ.α. και τότε πετάει και το (σε ελεύθερη μετάφραση) "Γαμώτο δεν θα δω και το τέλος του Lost"! Θεός, προσκυνώ τον τύπο που το σκέφτηκε και το έβαλε στο σενάριο...

βαθμολογία 7/10

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Τέσσερα χρόνια μετά

Ναι πέρασαν 4 χρόνια από το πρώτο ποστ σε αυτή εδώ τη γωνιά του απέραντου διαδικτύου. Όλα τριγύρω αλλάζουν αλλά μέσα μας η ίδια τρέλα μένει. Η γοητεία της δυνατότητας έκφρασης, η μαγεία της μεταμόρφωσης των ψιθύρων μέσα στο μυαλό σου σε bits, 0 1, με ένταση τέτοια που να ακούγονται σε κάθε οθόνη του πλανήτη. Αν δεν είναι αυτό σπουδαία γητειά τότε τι άλλο μπορεί να είναι...

Τα λέμε.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μαμά χρόνια πολλά και ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ

Mommy and PAOK vs Olympiakos
Λοιπόν, έστω και λίγο καθυστερημένα, να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες. Μπορεί να το ξέχασα την Κυριακή αλλά κοιτάζοντας την κερκίδα της Τούμπας, στο παιχνίδι για τα play off με τον ΟΣΦΠ, κάποιος θέλησε να μου το υπενθυμίσει.

Παράλληλα ο συμπαθής φίλαθλος καταλήγει στη διαπίστωση -που σήμερα, μετά τη νέα νίκη του ΠΑΟΚ, έγινε βεβαιότητα- ότι η ποιότητα του ΟΣΦΠ τήνει στο... τίποτα. Ομοίως και η ποιότητα οπαδών που δεν ξέρουν να χάνουν.

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ο Κανέλλος

Kanellos
Αδέσποτος(;) σκύλος έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαδηλώσεις των τελευταίων 2 χρόνων παίρνοντας πάντα το μέρος των διαδηλωτών και όχι της αστυνομίας. Δείτε όλες τις φωτογραφίες από το σχετικό άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Guardian στο λινκ που ακολουθεί:

www.guardian.co.uk

O Κανέλλος έχει και τουίτερ: twitter.com/kanellosdog

Update: Tο πραγματικό όνομά του, που δεν είναι Κανέλλος -όπως ονομαζόταν η άλλοτε μασκότ του αντιεξουσιαστικού χώρου που πέθανε πριν από δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2008, σε ηλικία 17 ετών- αλλά Λουκάνικος. Ακούει και στο χαϊδευτικό Λουκ. Ο Λουκάνικος πάντως είναι άξιος διάδοχος του Κανέλλου, αφού από το 2008 έχει συμμετάσχει σχεδόν σε κάθε πορεία και διαδήλωση που έχει γίνει στην ελληνική πρωτεύουσα. [Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ].

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Απροσδοκίες

Θεέ μου τι δεν μας περιμένει ακόμα.

Κάθομαι εδώ και κάθομαι
Βρέχει χωρίς να βρέχει
όπως όταν σκιά
μας επιστρέφει σώμα.

Κάθομαι εδώ και κάθομαι.
Εγώ εδώ, απέναντι η καρδιά μου
και πιο μακριά
η κουρασμένη σχέση μου μαζί της.
Έτσι για να φαινόμαστε πολλοί
κάθε που μας μετράει το άδειο.

Φυσάει άδειο δωμάτιο.
Πιάνομαι γερά από τον τρόπο μου
που έχω να σαρώνομαι.

Νέα σου δεν έχω.
Η φωτογραφία σου στάσιμη.
Κοιτάζεις σαν ερχόμενος
χαμογελάς σαν όχι.
Άνθη αποξηραμένα στο πλάι
σου επαναλαμβάνουν ασταμάτητα
το άκρατο όνομά τους semprevives
semprevives - αιώνιες, αιώνιες
μην τύχει και ξεχάσεις τι δεν είσαι.

Με ρωτάει ο καιρός
από πού θέλω να περάσει
που ακριβώς τονίζομαι
στο γέρνω ή στο γερνώ.
Αστειότητες
Κανένα τέλος δεν γνωρίζει ορθογραφία.

Νέα σου δεν έχω.
Η φωτογραφία σου στάσιμη.
Όπως βρέχει χωρίς να βρέχει.

[Κική Δημουλά]

Η Φωτογραφία της ημέρας

Δεν είναι εχθροί. Και οι δύο από το ίδιο "στρατόπεδο" είναι. Άλλος είναι ο εχθρός.
Πηγή φωτογραφίας: tampabay.com

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Χρέος

Δείτε στο γράφημα ποιοι ευθύνονται για το χρέος. Ο υποτιθέμενος μεγάλος πολιτικός Ανδρέας Παπανδρέου παρέλαβε το χρέος στο 25% και το παρέδωσε στο 80%!!! "Τσοβόλα δώστα όλα" κι ας πεινάσουν οι επόμενες γενιές αρκεί οι ίδιοι ν' έχουν γεμάτη τη κοιλιά.

Όχι δεν είναι ο μόνος που φταίει αλλά έκανε ότι μπορούσε για πέσουμε στο λάκκο με τα φίδια. Και τον έστρωσε τον δρόμο προς τα ερπετά με ροδοπέταλα. Αυτός, ο Μητσοτάκης, οι επόμενοι της φαμίλιας, οι ανίκανοι και αμφιβόλου ηθικής υπουργοί και οι ορδές των κομματόσκυλων που τους ακολουθούσαν. 

Κι εμείς όμως, όσο είχαμε γεμάτες τις τσέπες, τους τριγυρίζαμε όπως τα έντομα στη βραδινή λάμπα που καίει. Και γλύφαμε για μια θεσούλα στο δημόσιο.

Πηγή γραφήματος: Capital.gr

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Οξύ

"Απεργώ".

Το μυαλό μου απεργεί.

Προσπαθώ να βρω κάτι να πιαστώ σε αυτή τη μανιασμένη θάλασσα. Τίποτα. Ούτε ιδεολογία, ούτε μέλλον. Μόνο κλέφτες & δολοφόνοι παντού. 

Οπότε αδέρφια τι κάνουμε τώρα;

Now I’m ready to close my eyes
And now I’m ready to close my mind
And now I’m ready to feel your hand
And lose my heart to the burning sands

Iggy Pop - I Wanna Be Your Dog

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

"Αριστερά" τραγούδια

Με εκνευρίζει το γεγονός ότι "επαγγελματίες" πασόκοι και κομουνιστές έχουν καπηλευθεί υπέροχα τραγούδια του Λοΐζου και προσπαθούν να τα εμποτίσουν με τη δυσοσμία τους. Δεν θα τα καταφέρουν.

Μαρία Δημητριάδη - Αυτούς τους έχω βαρεθεί


Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
κι επαναστάσεις στ όνειρά του αναζητεί,
τον έχω βαρεθεί.

Αυτό το ποστ θα μπορούσε να έχει τίτλο "Κοιτάζοντας στον καθρέπτη" ή ακόμη "Επαναστάσεις πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου".

Υπέροχη η ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη.

Μάνος Λοΐζος - Che Guevara (1974)


Σπάνιο βίντεο από live του 1974, ο μεγάλος Μάνος Λοΐζος τραγουδά το Che Guevara. Αφήστε το όμως ίσως είναι προτιμότερο να μην το ακούσουμε. Ας παίξουμε καλύτερα farmvile κι άσε τους κλέφτες ν' αλωνίζουν στη χώρα που είναι πιο ψηλά στη λίστα διαφθοράς από τη Κολομβία και τη Ζιμπάμπουε.